Bremsesystemet er en af de systemer der sikrer førerens og passagerernes sikkerhed. Den består af mange komponenter og en af disse er bremseklodser.

Hvad er bremseklodser?

Bremseklodser er en af utallige dele der udgør et skivebremsesystem. Når bremsepedalen trædes ned, trykkes bremseklodserne af bremsekalibrene mod skiven, hvilket resulterer i at bilen bremses.

Hvad er deres hovedelementer og funktioner?

Disse komponenter har en sandwich-lignende struktur. De består af følgende dele:

Bremseklodspladen. Dette er basen for autodelen. Den holder elementen i kaliberen og overfører termisk energi til de tilstødende komponenter.

Friktionsmaterialet og mellemlaget. Friktionsmaterialet er limet fast på pladen der sidder på overfladen og går mod skiven, hvilket får hjulet til at stoppe med at rotere.

Dæmpning. De fleste bremseklodser er udstyret med denne komponent. Dette kan være en fjeder, maling eller lak, folie eller et metalark. Den bruges til at reducere støjen der opstår under bremsning.

Hvornår er det tid til at tjekke sinde bremseklodser?

Når bremseklodserne presses mod skiven, slides der et tyndt lag friktionsmateriale af. Hvad er symptomerne på dårlige klodser?

Hylelyde under bremsning. En slidindikator er ansvarlig for at producere en hylelyd under bremsning, hvis det er tid til at udskifte komponenterne.

Metalliske slibelyde. Friktionsmaterialet kan slides helt af og når man så træder på bremsepedalen, går det bare metal imod skiven, hvilket laver den karakteristiske metal lyd.

Længere bremselængden. Nedslidte klodser kan ikke længere sikre en høj bremseydelse og bremselængden bliver derfor længere.

Kan bremseklodser repareres?

Bremseklodser betragtes som sliddele, hvilket betyder at de kun kan udskiftes. Det er dog intet problem at finde egnede komponenter, da mange automærker tilbyder deres produkter. De mest populære tæller Bosch, Wagner, Ferodo, ATE osv. Hvis din bil går I stykker, er Bildeleekspert.dk stedet hvor du kan købe alt på et sted: bremseklodser, tændrør, vinduesviskere osv. Alle varer har en detaljeret beskrivelse. Så du kan sammenligne deres karakteristika og priser.