Udvalget for Skole og Børn ønsker at etablere et fælleselevråd. Formålet er at styrke elevernes demokratiske dannelse og sikre, at deres stemmer bliver hørt i udviklingen af skolerne.

Udvalget for Skole og Børn i Holbæk Kommune har besluttet at igangsætte processen med at oprette et fælleselevråd på folkeskoleområdet. Det nye elevråd skal sikre, at eleverne får en stærkere stemme i kommunens skolepolitik og medindflydelse på deres skolegang og trivsel.

En platform for elevdemokrati

Et fælleselevråd vil samle repræsentanter fra de enkelte skolers elevråd og fungere som et bindeled mellem eleverne og kommunens skolepolitik. Det vil give eleverne en fælles stemme i vigtige beslutninger, der påvirker deres skolegang og trivsel.

”Når vi taler om at udvikle skolerne, er det afgørende, at vi lytter til dem, det hele handler om, eleverne. Med et fælleselevråd sikrer vi, at deres perspektiver bliver en integreret del af vores beslutningsprocesser. Vi ønsker at styrke elevernes muligheder for at blive hørt og deltage aktivt i udviklingen af vores skoler. Elevdemokrati er en vigtig del af dannelsen, og et fælleselevråd vil give eleverne en reel platform til at påvirke deres hverdag og skolemiljø,” fortæller Jarl Falk Sabroe, formand for Udvalget for Skole og Børn i Holbæk Kommune, og som pointerer, at det er vigtigt, at et fælleselevråd bliver taget reelt med på råd. Det kan for eksempel være i høringer, og at fælleselevrådet og udvalget mødes et par gange om året.

Inspiration fra andre kommuner

Flere kommuner i Danmark har allerede etableret fælleselevråd, ofte i samarbejde med organisationen Danske Skoleelever. Holbæk Kommune vil derfor trække på erfaringer fra disse kommuner for at sikre, at elevrådet får en stærk rolle og bliver en velfungerende del af skoleområdet.

”Vi kan se, at et fælleselevråd har fungeret rigtig godt andre steder. Det giver eleverne en stemme i kommunale beslutningsprocesser og skaber et stærkere samarbejde på tværs af skolerne. Vi vil derfor undersøge, hvordan vi bedst muligt kan implementere dette i Holbæk Kommune,” fortæller Jarl Falk Sabroe.

Videre proces og ressourcer

Administrationen vil nu i samarbejde med elevrådene og relevante parter udvikle rammerne for fælleselevrådet. Der vil blive set på, hvordan elevrådet organiseres, hvilke opgaver det skal have, og hvordan det bedst understøttes, herunder muligheden for et samarbejde med Danske Skoleelever, der har erfaring med lignende initiativer i andre kommuner. Mulige fokusområder for fælleselevrådet kan være:

  • Rådgivning af kommunen i skolepolitiske spørgsmål
  • Planlægning af fælles aktiviteter for elevrådene
  • Samarbejde med Ungdomsrådet for at styrke unges engagement i lokaldemokratiet

”Vi ser frem til at få eleverne med i arbejdet med at forme fælleselevrådet. Det er vigtigt, at de fra start får medejerskab og føler, at dette er deres forum for indflydelse,” slutter Jarl Falk Sabroe.

Foto: ABW