”Kommunernes Skoletrafiktest” angiver, hvor gode kommuner og skoler er til at prioritere arbejdet med at gøre børn og unge mere sikre i trafikken.

Holbæk Kommune har opnået titlen som årets højdespringer i Rådet for Sikker Trafiks “Kommunernes Skoletrafiktest 2024”. Kommunen har mere end fordoblet sin score fra 264 point i 2023 til 521 point i 2024. Dermed er Holbæk Kommune rykket fra mørkegul til lysegul kategori, hvilket er en markant fremgang på blot ét år.

”Det er et godt skulderklap at få for vores målrettede arbejde med at forbedre trafikundervisningen på alle kommunens skoler. Vi ved, hvor vigtigt det er at give vores børn og unge de rette redskaber til at færdes sikkert i trafikken. Vi har haft et tæt samarbejde med skolerne om at sikre, at elever på alle trin får den nødvendige viden om trafiksikkerhed,” fortæller Jarl Falk Sabroe, der er formand for Udvalget for Børn og Skole.

Kommunens indsats omfatter blandt andet at medvirke til, at der kommer færdselskontaktlærere på flere skoler og at understøtte undervisningen med ressourcer og materialer, så eleverne fra indskoling til udskoling får trafiksikkerhed på skemaet.

For at blive udnævnt som årets højdespringer kræves det, at kommunen både har forbedret sig væsentligt i point og tilhører de større kommuner med mindst 10 skoler. Det gør det ekstra imponerende, da det kræver en særlig koordineret indsats på tværs af mange skoler.

Yderligere fokus på trafiksikkerhed i skolen

Selvom Holbæk Kommune allerede har taget store skridt fremad, så er der fortsat plads til forbedring. I den samlede pointoversigt ligger kommunen nemlig i den nederste halvdel. Står det til Lars Qvist, formand for Plan, Bolig og Lokal Udvikling, kommer det billede til at ændre sig.

”Vi skal i gang med at udarbejde en ny trafiksikkerhedsplan, hvor vi blandt andet kommer til at kigge på farlige skoleveje og skolernes trafikpolitik. Vi har på baggrund af skoletrafiktesten desuden fået en række anbefalinger til, hvordan vi kan arbejde med at øge trafiksikkerheden på skoleområdet. Derfor kommer vi også til fortsat at have en tæt dialog med skolerne om, hvordan vi sammen kan styrke indsatsen, så endnu flere føler sig trygge i trafikken og for at fremme lysten til at vælge cyklen i endnu højere grad,” fortæller Lars Qvist.

Anbefalingerne går blandt andet på, at der bliver udpeget en færdselskontaktlærer på alle skoler, at trafikundervisningen bliver sat på skemaet, at der bliver afholdt netværksmøder for alle færdselskontaktlærere i kommunen, og at skolerne udarbejder en trafikpolitik.

Hos Rådet for Sikker Trafik er man også glad for den indsats, som Holbæk Kommune har haft fokus, og de foreløbige resultater, som er opnået.

”Det er et langt og sejt træk at lære børn og unge at blive trafiksikre borgere. Jeg vil gerne kvittere for det store fokus, der er på at forebygge ulykker og lære børn og unge de gode trafikvaner tidligt. For de vaner tager de med sig ind i voksenlivet. Forståelse for farer og færdselsregler redder liv, og derfor har vi et fælles ansvar for, at vores børn og unge får den dannelse ind tidligt i livet. Det er enormt vigtigt, at kommunerne er vedholdende og prioriterer, at der er trafikundervisning på alle klassetrin, så de får den bedst mulige start som trafikanter,” siger Jakob Bøving Arendt, adm. direktør i Rådet for Sikker Trafik.

Om Kommunernes Skoletrafiktest

Holbæk Kommune har hævet sin score fra 264 til 521 point i Kommunernes Skoletrafiktest 2024.

Testen måler på trafikundervisningens kvalitet og omfang på folkeskoler, privatskoler og friskoler.

Hvert år undersøger Rådet for Sikker Trafik og analysebureauet Epinion, hvor meget kommuner og skoler prioriterer arbejdet med at gøre kommunernes børn og unge mere sikre i trafikken. Undersøgelsen sætter bl.a. fokus på, hvor mange elever der får undervisning i trafiksikkerhed, og hvad kommunen gør for at understøtte området.

Kommunerne kan få fra 0 til 1.000 point i undersøgelsen og får desuden tilsendt individuelle anbefalinger til, hvad kommunen kan gøre bedre.

www.sikkertrafik.dk/trafiktest kan man se, hvordan alle landets kommuner har klaret sig i den årlige test.

Foto: ABW