På trods af befolkningstilvækst og udsigt til endnu mere motorvej i Holbæk Kommune, går det nedad med erhvervsvenligheden i DI’s undersøgelse, Lokal Erhvervsvenlighed. I 2022 blev det til en 62. plads – og i 2023 går kommunen 9 pladser tilbage og lander som nr. 71.

I Kategorien Overordnet Erhvervsvenlighed ligger en del af forklaringen. For her går kommunen fra en 52. plads til en 75. plads. Det er både virksomhedernes vurdering af kommunens erhvervsvenlighed, som trækker i den forkerte retning – men i den grad også, når det handler om at ville anbefale kommunen til andre.

I kategorien Information og Dialog står udviklingen samlet set i stampe med en 58. plads ligesom sidste år. Dialogen mellem erhvervslivet og kommunens politikere er blevet bedre, mens den er blevet værre, når det handler om dialogen mellem erhvervslivet og embedsmænd, hvor kommunen er rykket fra en 35. plads til en 56. plads.

Holbæk kommune er ikke i top 30 i nogen kategorier, men der er dog lyspunkter. F.eks. er kommunen nr. 36 i kategorien Infrastruktur og transport og har taget et gevaldigt hop i kategorien Brug af Private Leverandører fra nr. 70 til nr. 40.

– Ingen tvivl om der er plads til mere og bedre prioritering af fokus i Holbæk. Kommunens fokus på erhvervslivet har brug for mere klarhed og synlighed med en mere fokuseret erhvervsstrategi og flere erhvervsområder. Selvom der er er set forbedring på byggesagstider så kan dette punkt forbedres, siger Jan Bybjerg Pedersen, formand for DI Vestsjælland.

Ellers er der gode takter i det Vestsjællandske, når det handler om erhvervsvenligheden. Ringsted og Sorø kommuner er nu i top 25 og Odsherred Kommune stormer 25 pladser frem til nr. 50. Slagelse bevæger sig også gradvist i den rigtige retning, mens det går tilbage for Holbæk og Kalundborg.

Foto: ABW