Pressefoto

Søndag den 19. september 2021 kl. 12.00 indvies to skulpturer formet som stråhatte ved hovedindgangen til Oplevelsescenter Nyvang. Indvielsen sker med tale, lette forfriskninger og opførelsen af performancekunst. Alle er velkomne.

Man behøver ikke at forstå hat af kunst for at få oplevelser ud af den. På samme måde er der heller ingen facitliste til fortolkningen af de to nye skulpturer, Lily og Flora, der er placeret ved hovedindgangen til Oplevelsescenter Nyvang på Nyvangs Alle 4, 4300 Holbæk. Skulpturerne forestiller to store hatte og er lavet af den anerkendte kunstner Lilibeth Cuenca Rasmussen. Søndag den 19. september kl. 12.00 vil hun indvie hattene med sit performanceværk ”Wherever I Lay My Hat That’s My Home”, som er skabt til lejligheden.

På dagen byder Solvej Pedersen fra Udvalget for Kultur og Fritid velkommen til de fremmødte. Derefter går det løs med performance og dans, hvor publikum selv kan fundere over betydningen. Symboliserer hattene, at borgerne er på hat med hinanden? Eller handler de om, at der skal være plads til, at man kan sætte sin hat, som man vil? Der er også mulighed for danse med på det, der måske bliver byens helt eget svar på Gangnam Style.

Dansere Mia Kingo, Liva Xamanek og Olivia Brix danser for. Det sker sammen med Lilibeth Cuenca Rasmussen, der har udviklet ideen til performancen, der vil udfolde sig under og omkring de nyopførte skulpturer. Komponisten bag musikken er Jonatan Wejnold, og der vil undervejs udspille sig endnu et overraskelsesmoment, der kan inspirere og inddrage publikum i kunsten.

Formålet med performancen er at give borgerne mulighed for at mødes gennem kunsten, skabe et fællesskab og tage ejerskab over skulpturerne. Det kan blandt andet ske ved, at man selv byder ind med, hvad meningen med de to hatte kan være. For kunstneren bag har hattene en helt særlig betydning.

– For mig er hattene symboler på frihed og tryghed. Frihedshuen eller “den frygiske hue” er oprindelig en romersk tradition, hvor en slave, der fik sin frihed, fik en hue på hovedet. Denne frihedshue, med rød farve og kaldt “jakobinerhue”, blev et centralt symbol under den franske revolution 1789. Placeringen foran Oplevelsescenter Nyvang i Andelslandsbyen kan læses som et symbol på individets frihed i kraft af fællesskabet. Betydningen og styrken ved at alliere sig med ligesindede og andre med fælles interesserer

Gran, reb og pil

Hattenes bærende pæle er udført af douglasgran, som er gravet ned i jorden og faststøb med et betonfundament. Derudover er de lavet af manilareb og pil, mens højde og diameter måler henholdsvis 340 x Ø 450 og 270 x Ø 350 cm. Formanden for Udvalget for Kultur og Fritid ser frem til at opleve værkerne.

– Jeg glæder mig til at se Lily og Flora. Det er nogle spændende skulpturer, som virkelig kan vække publikums nysgerrighed. De to hatte er også med til at styrke området rekreativt, da de giver nye muligheder for at udforske og slappe af i naturen, fortæller Ole Hansen, formand for Udvalget for Kultur og Fritid.

Hattene er et både levende og forgængeligt værk, der vil ændre sig over tid. Det vil skifte farve, og måske kommer der mos på taget. På den måde udvikler værket sig sammen med naturen.

Planen er, at værket skal efterses efter 5 år, hvor det skal vurderes, om hattene skal renoveres eller fjernes – måske i forbindelse med en ny performance. Indtil da bliver de et nyt stop på cykel- og oplevelsesruten, Istidsruten. Rutens besøgende kan tage et hvil og få en kunstnerisk oplevelse med sig.

Værkerne er finansieret med midler fra Statens Kunstfond, Istidsruten og Kultur og Fritid i Holbæk Kommune.