Husk at tage dine forholdsregler, inden du bruger farvede kontaktlinser som en del af halloween-kostumet. Sådan lyder anbefalingen fra Louis Nielsen i Holbæk, der er bekymret over, at kontaktlinserne sælges uden nogen form for instruktion.

Louis Nielsen Holbæk og chefoptiker Annette Bengtsson advarer om at købe farvede kontaktlinser til halloween. Kontaktlinserne sælges nemlig mange steder uden nogen form for instruktion. Det bekymrer Annette Bengtsson for håndterer man kontaktlinserne forkert kan det i værste fald give øjenskader. Pressefoto.

Halloween, torsdag den 31. oktober, er lige om hjørnet, og igen i år bugner kostumebutikkerne med sjove udklædninger, parykker og hugtænder. Farvede kontaktlinser er også at finde blandt de mange udklædninger til den populære højtid. Kontaktlinserne findes med forskellige farver, figurer og mønstre, og flere og flere butikker sælger kontaktlinserne, som for mange en tillokkende del af halloween-kostumet.

Sælges uden instruktion
Hos Louis Nielsen Holbæk er chefoptiker Annette Bengtsson dog bekymret over, at kontaktlinserne sælges via internettet online og i fysiske butikker uden nogen form for instruktion. Kontaktlinserne kan nemlig skade synet, hvis man ikke tager sin forholdsregler, og de bør slet ikke sælges uden en grundig instruktion, lyder det fra Annette Bengtsson.

Pernille Lindhardt Mikkelsen, klinisk fagspecialist hos Louis Nielsen, deler bekymringen. Hun er bekymret for, at det er muligt at købe de farvede kontaktlinser uden instruktion.

– Mange steder sælges kontaktlinserne uden nogen form for instruktion. Det er bekymrende, for korrekt brug af kontaktlinser kræver, at en optiker har undersøgt øjnene og sikret sig, at øjnene er friske og egnede til brug af kontaktlinser. Men det sker selvsagt ikke i de tilfælde, hvor man bestiller sine kontaktlinser online og får dem leveret på hjemmeadressen eller køber dem i fysiske butikker uden instruktion, fortæller hun og fortsætter.

– Det bekymrer mig, at børn og unge køber og bruger kontaktlinser uden at de har rådført sig med en optiker, der kan instruere i, hvordan de håndterer dem korrekt, fortæller Pernille Lindhardt Mikkelsen.

Kan give øjenskader
God hygiejne er vigtigt, når det kommer til håndteringen af kontaktlinser. Det erfarer man hos Louis Nielsen Holbæk, hvor alle nye kontaktlinsekunder skal igennem en obligatorisk linseinstruktion.

– Hver ny kontaktlinsekunde får en grundig instruktion, hvor vi lærer dem at sætte kontaktlinserne i og holde en god hygiejne. Disse linseinstruktioner er obligatoriske, fordi det er meget vigtigt, at man, som ny kontaktlinsebruger, lærer at håndtere kontaktlinserne korrekt, fortæller Pernille Lindhardt Mikkelsen og fortsætter.

– Det er helt afgørende, at man sikrer god hygiejne og den rigtige teknik for at undgå sår, infektioner eller øvrige skader på øjet. I værste fald kan man få permanente øjenskader, hvis man håndterer sine kontaktlinser forkert, fortæller hun.

5 gode råd: Sådan håndterer du dine kontaktlinser
Louis Nielsen Holbæk og chefoptiker Annette Bengtsson giver fem gode råd til, hvordan du håndterer dine kontaktlinser. Hvad enten du ifører dig dem for første gang som en del af halloween-udklædningen eller bruger kontaktlinser til daglig.

– Vælger man alligevel at bruge kontaktlinser til halloween, er det vigtigt, at man følger vigtige forholdsregler for god hygiejne. På den måde sikrer man sig mod varige øjenskader, fortæller Pernille Lindhardt Mikkelsen.

Louis Nielsen Holbæk og chefoptiker Annette Bengtsson anbefaler derfor kontaktlinsebrugerne at benytte sig af disse fem råd til god øjenhygiejne.

1. Hvis du har købt kontaktlinser i en butik eller online, uden medfølgende instruktion, så kontakt din optiker for korrekt brug

2. Skyl aldrig dine kontaktlinser i postevand

3. Vask altid hænder med sæbe inden du påfører og fjerner dine kontaktlinser

4. Hvis du bruger månedslinser, så husk at rense dem grundigt efter producentens anvisning

5. Sov aldrig med dine kontaktlinser medmindre du bruger døgnlinser