350.000 mennesker i Danmark føler sig svært ensomme og savner nære sociale relationer, som kan være en del af deres hverdag. Og netop den tendens er ikke blevet bedre i år, hvor coronapandemien har gjort sit indtog.

Men på trods af ensomhedens store aktualitet og alvorlige konsekvenser taler kun få af de danske unge om emnet. Det viser en ny undersøgelse, der sætter fokus på ensomhed og fællesskab, udført af YouGov for GF Fonden.

”Det er et utroligt stort tabu”

Helt konkret viser undersøgelsen, at kun 48 % af respondenterne vil sige det til nogen, hvis de føler sig ensomme. Det står i stærk kontrast til de 81 %, som faktisk mener, at det er ok at tale om ensomhed.

– Det er et utroligt stort tabu at tale om ensomhed – især blandt de unge, som i mange tilfælde synes, at det er pinligt at være ensom. Og det gør det desværre svært at komme ensomheden til livs. For jo mindre de unge taler om det, jo sværere bliver det at nedbryde tabuet, så man rent faktisk tør at sætte ord på det og række ud til nogen, der kan hjælpe, fortæller Majken Lundberg, der er koordinator for Folkebevægelsen mod Ensomhed.

Hvem kan producere den bedste film om ensomhed?

GF Fonden ønsker at bidrage til at styrke fællesskaber i det danske samfund, og derfor er årets tema til filmkonkurrencen faldet på netop ensomhed og fællesskab. I filmkonkurrencen skal eleverne konkurrere om, hvem der kan producere den bedste kampagnefilm, der motiverer deres jævnaldrende til at dyrke fællesskabet, sætte ord på ensomhed og have blik for deres ensomme kammerater. Derfor opfordrer GF Fonden alle lærere og elever i 6., 7. og 8. klasse til at deltage i konkurrencen.
– Ensomhed og fællesskab er på mange måder mere aktuelt nu, end det nogensinde har været før, og derfor håber vi, at mange skoleklasser i hele landet vil være med i vores filmkonkurrence, så vi sammen kan sætte fokus på, hvordan man hjælper kammerater ud af ensomheden, siger Pernille Andersen, konsulent i GF Fonden.

Hos Folkebevægelsen mod Ensomhed ser man meget positivt på GF Fondens filmkonkurrence, der i høj grad kan være med til at sætte fokus på, hvor almindeligt ensomhed er.
– Det er supervigtigt, at vi sætter fokus på det her emne og fortæller vidt og bredt om, at der faktisk er relativt mange unge, der er ensomme. De skal vide, at der er andre end dem, der kæmper med følelsen af ensomhed, og de skal have kendskab til de redskaber og initiativer, man kan bruge for at komme ud af ensomheden i fællesskab med andre. Så der er ingen tvivl om, at GF Fondens projekt potentielt kan hjælpe mange unge mennesker med at turde at tale om ensomhed og hjælpe deres kammerater, som føler sig ensomme, siger Majken Lundberg, der opfordrer lærerne på de danske folkeskoler til at inddrage konkurrencen i deres undervisning og tale med eleverne om ensomhed.

Fakta om Filmkonkurrencen

Filmkonkurrencen er en årligt tilbagevendende konkurrence for elever i 6., 7. og 8. klasse, som dels beskæftiger sig med danskfaglige og mediefaglige trinmål og et samfundsaktuelt emne. I konkurrencen dyster eleverne mod andre klasser i hele landet om at skabe den bedste kampagnefilm om årets emne.
De tilmeldte klasser kan beskæftige sig med konkurrencen på et selvvalgt tidspunkt i løbet af skoleåret – de skal blot indsende deres færdige video senest d. 18. april 2021. Derefter vurderes filmene på både budskab, filmteknik og fakta af et professionelt dommerpanel, som udpeger tre vindere, der får henholdsvis 5.000, 3.000 og 1.000 kroner til klassekassen.

Pressefoto