VIVE har evalueret frihedsforsøgene i syv kommuner – herunder Esbjerg og Holbæk Kommuner, der siden 2021 har haft ekstra frihed på skoleområdet.
VIVE udkommer nu med en rapport om velfærdsaftalerne: Det er et frihedsforsøg, der siden 2021 har løbet i syv kommuner, som har haft ekstra frihed på forskellige velfærdsområder.
Holbæk har sammen med Esbjerg Kommune haft ekstra frihed på skoleområdet.
Rapporten indeholder resultater, der flugter med Holbæk Kommunes positive erfaringer med frihedsforsøget.
”Jeg lægger særligt mærke til, at hele 72 procent af de medarbejdere, der har været mest involveret i arbejdet med friheden, siger, at frisættelsen har sat elevernes situation og behov i centrum på deres arbejdsplads. Det går lige i hjertet, for det var et afgørende mål for os, da vi begyndte på den her rejse. Vi ville sætte skolerne fri til i højere grad at tage udgangspunkt i netop de elever, de havde. Så det er et meget vigtigt resultat i min bog,” siger Christina Krzyrosiak Hansen, der er borgmester i Holbæk Kommune.
Selvom Holbæk ser en god udvikling i forhold til elevtrivslen og en positiv udvikling i karaktergennemsnit på nogle af kommunens skoler, konkluderer Vive, at det er for tidligt at sige noget generelt om elevernes trivsel og faglige udvikling efter tre år med frihedsforsøget i Holbæk og Esbjerg Kommune.
Nye tillidsfulde samarbejdsformer
Til gengæld tyder VIVE’s rapport på, at friheden har skabt et mere tillidsbaseret forhold mellem skoler, forvaltning og politikere.
Blandt andet er der hele 76 procent af skolelederne, der vurderer, at der er blevet skabt en anden og mere tillidsfuld samarbejdskultur i kommunen på tværs af skole, forvaltning og det politiske niveau.
”Da vi i sin tid blev spurgt, om vi ville have den her frihed, var et af mine store ønsker, at vi kunne få ændret ved detailreguleringen på skoleområdet. Det mener jeg faktisk, vi har rykket afgørende på. Vi har simpelthen fået mere beslutningskraft ud på de enkelte skoler og det sjove er, at vi samtidig har fået en meget mere interesseret, dialogbaseret og tillidsfuld politisk interesse for skolerne”, siger Christina Krzyrosiak Hansen.
Folkeskolens Kvalitetsprogram
Frihedsforsøget, som i Holbæk Kommune fik navnet Børnenes Skole – Frihed, Faglighed og Fællesskab, lakker mod enden.
Ved det nye skoleår 2025/2026 vil Holbæk og Esbjerg Kommuner skulle arbejde under rammerne af Folkeskolens Kvalitetsprogram – en politisk aftale med tydelige aftryk af erfaringerne fra Holbæk og Esbjerg Kommuner:
”Folkeskolens Kvalitetsprogram vil også sætte skolerne mere fri, så heldigvis er friheden kommet for at blive. Vi kunne i virkeligheden heller ikke rigtig se, hvordan vi skulle vende tilbage til det gamle. Og så er jeg stolt af, at der i kvalitetsprogrammet er tanker om en juniormesterlære. Det minder meget om et tilbud til de ældste elever på Jyderup Skole. Frihedsforsøgene på skoleområdet har sat sit klare aftryk i Folkeskolens Kvalitetsprogram,” slutter Christina Krzyrosiak Hansen.
Fakta
Du kan downloade VIVES rapport på denne side under billedet til højre:
https://www.vive.dk/da/udgivelser/kommunal-frisaettelse-dv4n36jz/
Holbæk og Esbjerg Kommuner har hver især sammenfattet nogle af sine erfaringer på Børne og Undervisningsministeriets hjemmeside:
Besøg også Holbæk Kommunes hjemmeside om frihedsforsøget: