23-årige Ahmad Laila flygtede alene til Danmark for halvandet år siden. I dag bor han i Gislinge, er aktiv i Holbæk Kommunes Ungedomsbyråd og drømmer om at blive journalist. Det skriver Holbæk Kommune i en pressemeddelelse.

”Jeg boede i Damaskus i 19 år. Jeg har boet i Holbæk i 19 måneder.” Sådan begynder Ahmad Laila fortællingen om sin rejse fra Syrien til Danmark. Han står i et telt på Folkemødet på Bornholm til et arrangement hos DFUNK, Dansk Flygtningehjælp Ungdom, hvor han begyndte som frivillig, da han kom til Danmark. Nu arbejder han på at bekæmpe ensomheden blandt unge i kommunen og DFUNK-afdeling i Holbæk.

flygtMødet med statsministeren på første festival
Overfarten fra Ystad til Rønne skulle blive Ahmad første sejltur på det åbne hav, siden han sidst befandt sig på en båd i syv dage mellem Egypten og Italien. Men han var blevet inviteret på Folkemødet af UngHolbæk, så han måtte krydse det svensk-danske farvand for at deltage i sin første festival nogensinde.

”Det er meget spændende at være her på Bornholm. Vi i Ungdomsbyrådet får lov til at møde forskellige mennesker og fortælle dem, hvad vi laver derhjemme, og jeg møder mange politikere, som jeg fortæller min historie til,” siger Ahmad.

Han deltog i flere events på Folkemødet, hvor han fortalte om sit arbejde i UngHolbæk, og hvorfor han kæmper for, at unge ikke skal føle sig ensomme. Lørdag eftermiddag fik han lov til at berette om sine personlige ambitioner, da han mødte statsminister Lars Løkke Rasmussen, som spurgte til Ahmad fremtidsplaner.

”Jeg skal læse dansk3 efter sommerferien. Bagefter skal jeg på GIF, og derefter vil jeg på universitet,” fortæller Ahmad, hvortil statsministeren svarer:

”Det er super. Det er dejligt. Godt, at du trives, og hvor taler du flot dansk.”

Den frivillige ildsjæl
Da Ahmad begyndte på sprogskole, fik han kontakt til DFUNK i København, hvor han begyndte at arbejde som frivillig. Men fra sit hjem i Gislinge oplevede Ahmad, at der også var behov for at skabe et socialt netværk for flygtninge i Holbæk. Derfor er han nu i gang med at bygge bro mellem danske unge og flygtninge i Holbæk Kommune blandt med hjælp fra frivillige studerende på Stenhus gymnasium.

”Jeg har fået mange venner i DFUNK, og det giver mig mulighed for at snakke dansk hele tiden og få flere venner. Den hjælp ønsker jeg, at andre unge flygtninge også får,” siger han.

Derudover mener Ahmad, at der mangler et tilbud til unge i Holbæk Kommune over 18 år, så nu er han i et UngHolbæk-projekt, hvor han er med til at skabe ungmiljøer i det offentlige rum i Holbæk.

”Jeg ønsker, at alle mennesker har det godt, uanset hvem de er, og jeg vil hjælpe, der hvor jeg kan,” siger Ahmad.”

Drømmen om Danmark
Ahmad allerede oplevet mere end mange af sine venner her i Danmark. Som han selv beskriver det, blev han hurtigt voksen, da han måtte forlade sine forældre og flygte alene til Libanon og videre til Egypten. Selv om han ikke er sammen med sin familie, er han glad for sin tilværelse i Danmark, og han insisterer på at have det godt og holde fast i sine drømme.

”Jeg drømmer om at uddanne mig til journalist, så jeg kan fortælle verden om det, der sker i Syrien, for jeg elsker Syrien, og jeg elsker Danmark. Syrien er lige som min mor, jeg holder rigtig meget af hende. Danmark er lige som min kone. Jeg vil altid være sammen med min kone,” siger Ahmad.