Ni danske atleter med udviklingshandicap har med adskillige medaljer i både atletik og svømning sat et markant aftryk på det netop afsluttede Virtus Global Games i Vichy i Frankrig, der lover godt for fremtiden.

Eliteidræt for atleter med udviklingshandicap er et satsningsområde under udvikling både internationalt og i Parasport Danmark, og ved Virtus Global Games i Frankrig fik de danske atleter vist, at de har taget et stort skridt i den rigtige retning. Danmark var repræsenteret med fire atleter i atletik og fem i svømning, og til sammen vandt de ni atleter ikke færre end 28 medaljer – 15 af guld, otte af sølv og fem af bronze. Det gav Danmark en samlet sjetteplads i nationskonkurrencen ud af 45 deltagende lande.

– Det var en fornøjelse at se vores atleter i aktion, og jeg er meget imponeret over deres fysiske og tekniske niveau. Det siger meget om det gode klub- og landsholdsarbejde, der bliver gjort i både svømning og atletik, hvor Virtus-atleterne er fuldt inkluderet, siger elitechef i Parasport Danmark, Michael Møllgaard Nielsen, der selv var i Frankrig og opleve danskerne i konkurrence.

– Vi har leveret rigtig stærke resultater, også selv om nogle af de store nationer ikke var med. De lande, der ligger over os, har langt større delegationer og større befolkningsgrupper at rekruttere fra, og med præstationerne ved Virtus Global Games er det tydeligt, at vi trods få års satsning på eliteidræt for mennesker med udviklingshandicap har rykket os markant med rum for at forløse et endnu større potentiale, siger Michael Møllgaard Nielsen.

Gode takter over hele linjen
Ved Virtus Global Games konkurreres der i tre klasser: II1 for atleter med generelle udviklingshandicap, som er svarende til den paralympiske klasse for gruppen, II2 for atleter med Downs syndrom, og II3 for atleter med autismediagnoser.

Ifølge landstræner i atletik og delegationsleder for det danske hold i Frankrig, Anders Dehlholm, er det særdeles positivt, at danskerne på tværs af idrætter og klasser har hentet både metal, konkurrenceerfaring og vist højt niveau.

– Jeg er glad for, at vi leverer så godt over hele linjen. Vi har en god sammensætning af erfarne atleter og talenter, der allerede nu præsterer på højt niveau. Mange af de sportslige præstationer er på meget højt niveau inden for deres klasse, og andre leverer på et så højt niveau, at de kan gøre sig i den danske elite på almen-niveau. Det er ganske enkelt imponerende, siger Anders Dehlholm og fortsætter.

– Vi tager rigtig meget med os fra det franske foruden de fysiske beviser på de mange toppræstationerne i kraft af medaljerne. Vi har et virkelig stærkt socialt sammenhold, der hele tiden udvikler sig, og som er afgørende vigtigt – også på eliteniveau. Virtus Global Games har dertil for særligt Alexander Hillhouse og Mohammed Hersi i II1-klassen været den perfekte forberedelse til VM i svømning og atletik, som afholdes i juli, og hvor begge atleter også kan kvalificere sig til de Paralympiske Lege i Paris næste år.

Flere atleter med udviklingshandicap i aktion
Netop nu er en anden stor dansk delegation bestående af 68 atleter og 27 trænere på vej til Berlin, hvor der afholdes Special Olympics World Games, som er verdens største breddestævne for idrætsudøvere med et udviklingshandicap. Kriterierne for udtagelse til Special Olympics World Games er anderledes end til eksempelvis Virtus Global Games: Deltagerne ved World Games skal have dyrket deres idræt i minimum et år, og derudover er der en række krav til træningsflid, kammeratskab m.v. Legene afholdes for 17.gang og forventes at få deltagelse af 7.000 deltagere fra 170 lande. Læs meget mere om den danske deltagelse ved Special Olympics World Games her.

De danske atleter ved Virtus Global Games

Atletik
• Alexander Nielsen, Hvidovre Atletik og Motion (klasse II3) – 2 guldmedaljer på 1500 m og 3000 m
• Mohammed Hersi, Parasport Frederiksberg (klasse II1)
• Lasse Kure Hansen, Viking Atletik Rønne (klasse II1)
• Adem Alamin Mohammed, Parasport Frederiksberg (II1)

Svømning
• Alexander Hillhouse, KVIK Kastrup Svømmeklub (II1) – 2 guldmedaljer, 3 sølvmedaljer, 2 bronzemedaljer
• Nis Heide Pinderup, Viborg Svømmeklub (II2) – 1 guldmedalje, 2 sølvmedaljer, 1 bronzemedalje
• Maria Kjer Rasmussen, KVIK Kastrup Svømmeklub (II3) – 8 guldmedaljer, 1 sølvmedalje og 1 bronzemedalje
• Marius Kyllesbech Danielsen, Holbæk Svømmeklub (II3) – 2 guldmedaljer, 2 sølvmedaljer, 1 bronzemedalje
• Frederik Schmidt Johansen, SVØM Slagelse Korsør (II1)

Alle resultater kan se her.

 

Alexander Hillhouse var i storform ved Virtus Global Games og svømmere adskillige topplaceringer og danske og europæiske rekorder hjem. Foto: Tuan Nguyen.