Der er sket en stigning i antallet af danske piger, der bliver HPV-vaccineret – og det gælder også i Vest- og Sydsjælland, hvor vaccinationstilslutningen blandt piger født i 2004 er steget fra 10 pct. til 20 pct. i løbet af blot fire måneder. Det viser nye tal fra Statens Serum Institut, som blev offentliggjort 11. september 2017.

Efter et drastisk fald i tilslutningen til HPV-vaccination i Danmark, ser det nu ud til, at udviklingen er ved at vende. Nye tal fra Statens Serum Institut viser således, at der fra marts til august i år blev givet cirka 4.200 HPV-vaccinationer hver måned sammenlignet med cirka 2.200 vaccinationer månedligt i den samme periode sidste år.

På landsplan er 55 pct. af piger født i 2002 og 32 pct. af piger født i 2003 nu færdigvaccinerede. Samtidig er årgang 2004 ved at komme bedre med, og der er nu 22 pct. færdigvaccinerede piger, hvilket svarer til en stigning på 10 procentpoint på fire måneder. Den nye opgørelse af data, som hentes ind fra praktiserende læger over hele landet, viser desuden, at rigtig mange 12-14 årige piger har fået deres første dosis af HPV-vaccinen i de seneste måneder.

Klar stigning i Vest- og Sydsjælland
Også Vest- og Sydsjælland har bidraget til den positive udvikling. Tallene for landsdelen viser, at 51 pct. af piger født i 2002 og 27 pct. af piger født i 2003 nu er færdigvaccinerede. Hvad angår årgang 2004, har hver femte pige (20 pct.) i Vest- og Sydsjælland nu fået sit sidste stik, og dermed er der tale om en fordobling i antallet af færdigvaccinerede i løbet af blot fire måneder.

Formanden for Region Sjælland Jens Stenbæk (V) glæder sig over fremgangen:

“Vi har endelig en vaccine, der forebygger 70 pct. af alle tilfælde af livmoderhalskræft. Jeg er derfor glad for den positive udvikling, men jeg håber samtidig, at endnu flere – og i bedste fald alle – vil tage imod tilbuddet om at blive vaccineret mod en sygdom, som cirka 100 kvinder dør af hvert år,” siger Jens Stenbæk.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at piger bliver HPV-vaccineret, når de fylder 12 år. Vaccinen er gratis for piger, indtil de fylder 18 år.