Projekt ’SOSU klar’ skal sikre, at der kommer flere hænder ud på plejehjemmene og bostederne i Holbæk Kommune. De første 16 borgere er netop færdige med forløbet og det næste hold er netop gået i gang.

Når de ældre på plejehjemmet skal i bad, have mad eller medicin, er det oftest en SOSU-medarbejder, der hjælper dem. Det er SOSU’erne, der hver dag sørger for et værdigt ældreliv og sikrer, at sundhed og hygiejne er, som det skal være. Men der mangler SOSU’er og det er svært at rekruttere nye. Derfor har Holbæk Kommunes jobcenter, Ældreområde, Socialområde og uddannelsesinstitutionen ZBC sammen skabt opkvalificeringsforløbet ’SOSU klar’.

Solid rekrutteringsmulighed

I forløbet har ledige borgere på 25 dage lært de mest basale kundskaber til arbejdet på SOSU-området. Derved bliver de klædt på til at indgå i den daglige drift på kommunens plejecentre, hjemmepleje og bosteder indenfor psykiatri og handicap. Forløbet har vist sig at være solid rekrutteringsmulighed for ældre- og socialområdet.
– Vi har et stort behov for flere hænder, og projektet er en meget prisværdig og respektfuld måde at kompetenceløfte mennesker på. Vi oplever, at de SOSU-klar kommer med en kæmpe lyst til arbejdet, som smitter af på alle på stedet, og det gør en stor forskel for os i hverdagen. Jeg har kun gode ting at sige om projektet, og håber at se flere komme igennem forløbet hellere før end siden, siger Morten Alfred Juul Olsen, tilbudsleder i Søbæk Have.

Kigger efter nye løsninger

Der er i øjeblikket rekordhøj beskæftigelse og særligt på SOSU-området er det for tiden svært at rekruttere nye medarbejdere. Derfor arbejder Holbæk Kommune hele tiden for at finde nye måder at løse udfordringerne på.
– Det er fantastisk at få gjort ledige nysgerrige på et nyt område og give dem kvalifikationer til at hjælpe andre mennesker med stort behov. Vi ved desværre, at der er rekrutteringsudfordringer på især SOSU-området, og vi har pligt at vende hver en mulighed for at løse dem. ’SOSU klar’ projektet har fået en fantastisk start og jeg glæder mig til at følge det fremadrettet, siger Søren Stavnskær, formand for udvalget for beskæftigelse, uddannelse og erhverv.

Tilbage fra stress

Selvom beskæftigelsen er høj for tiden, så er der stadig borgere udenfor arbejdsmarkedet men med ønske om at komme ind. De borgere skal ’SOSU Klar’ hjælpe. En af dem er 51-årige Wendy Bartels Larsen fra Jyderup, der efter en lang karriere med børnepasning fik konstateret stress og efterfølgende røg ud af arbejdsmarkedet. Hun har netop gennemført det første ’SOSU Klar’ og er i prøveperiode på Søbæk Have.
– Det har været en kæmpe omvæltning, men det har været enormt spændende i et intenst og komprimeret forløb at lære om f.eks. rehabilitering, ergonomi, hygiejne og kommunikation. Jeg er rigtig glad for at have lært noget nyt, og er bestemt interesseret i at læse videre på et tidspunkt. Lige nu glæder jeg mig til at komme på Søbæk Have hver dag og hjælpe de mennesker der, som har brug for mig. Det giver en stor værdi, siger Wendy Bartels Larsen.

Stor interesse

Interessen har indtil videre vist sig stor til kurserne. Forud for kurset får de interesserede kandidater hjælp til at gennemgå deres cv og vurderet deres erfaring på arbejdsmarkedet.
Herefter hjælpes nogle af kandidaterne direkte videre til elevstillinger i kommunen, andre til realkompetencevurdering med henblik på opstart af uddannelse som social-og sundhedshjælper eller social-og sundhedsassistent, til aktuelle ledige stillinger og den resterende gruppe tilbydes opkvalificeringskurset SOSU Klar.

Det næste hold kursister tog hul på ’SOSU klar’ mandag den 12. september og bestod af 21 spændte deltagere.

Foto: ABW