Opsvinget er for alvor kommet i gang, og virksomhederne har brug for at rekruttere og fastholde kvalificeret arbejdskraft. Derfor indleder Holbæk Erhvervsforum og Jobcenter Holbæk et samarbejde, der skal understøtte væksten i kommunens virksomheder. Det oplyser Holbæk Kommune i en pressemeddelelse.

Samarbejdsaftalen skydes i gang fra 1. december og skal medføre, at virksomhederne skal kunne gøre meget bedre brug af de services, som jobcentret tilbyder. Det gælder både, når virksomheden skal ansætte en ny medarbejder, og når en sygemeldt medarbejder skal fastholdes på job ved sygdom.

Lettere at rekruttere målrettet
Det skal være lettere at benytte Jobcentret som formidler, når virksomhederne skal rekruttere nye medarbejdere. Derfor vil Jobcenter og Erhvervsforum samarbejde om at informere om de muligheder, jobcentret tilbyder. Det gælder for eksempel jobcentrets kommende informations-hotline for virksomheder og et tilbud om målrettet hjælp til rekruttering. Og virksomhedskonsulenten kommer gerne ud på virksomheden for en snak om virksomhedens rekrutteringsbehov.

Jobcentret er dog ikke en konkurrent til de lokale rekrutteringsfirmaer. Det understreger Lars Dinesen, formand for Udvalget for Beskæftigelse og Uddannelse:

”Jobcentret er et supplement, hvis arbejdsgiverne ønsker at ansætte en kandidat, som aktuelt er tilknyttet jobcentret”, fortæller han.

Fastholdelse af sygemeldte
Når en medarbejder er sygemeldt fra sit arbejde, er det ikke kun medarbejderen der bliver ramt, men også arbejdspladsen. Derfor er det afgørende for både den sygemeldte og for arbejdspladsen, at medarbejderen kommer tilbage til arbejdet så hurtigt som muligt. Og det skal helst ske inden arbejdspladsen ser sig nødsaget til at afskedige den sygemeldte.

Sygefraværet kan ofte forkortes, når jobcentret samarbejder med både den sygemeldte og arbejdspladsen om en plan for fastholdelse i jobbet. Det er en mulighed, kun få virksomheder kender til, og Holbæk Erhvervsforums opgave er at informere virksomhederne om de muligheder, der findes.

Fordele for alle parter
Samarbejdet om fastholdelse og rekruttering giver fordele for alle parter.

”Det er dejligt, at vi har genfundet et tidligere godt og frugtbart samarbejde, og at vi sammen kan være med til at understøtte den lokale vækst,” siger Kenny Jensby, direktør for Holbæk Erhvervsforum. Han fortsætter:

”Der er klart noget at hente for både virksomheder og kommune, hvis vi kan få styrket fastholdelsen af de mange kvalificerede medarbejdere, som er blevet sygemeldte i en kortere eller længere periode. Sygemeldte medarbejdere medfører et produktionstab, og jo hurtigere vi kan få dem tilbage i job, jo mindre tab for arbejdspladserne. Og der er ikke tvivl om, at Erhvervsforum kan bidrage til en mere kvalificeret rekrutteringsservice. Vi har jo kontakten til mange af Holbæks virksomheder, og vi kan lave en målrettet informationsindsats.”

Også Udvalgsformand Lars Dinesen er glad for samarbejdet:
”I dag samarbejder vi med blot 29 procent af virksomhederne i og omkring Holbæk Kommune. I 2019 er der en politisk ambition om, at vi skal øge samarbejdet med fem procent. Det gør vi bedst, hvis vi har Holbæk Erhvervsforum i ryggen. Samtidig kan vi se, at der er færre ledige. Men vi skal arbejde henimod at få alle væk fra ledighed, og det gør vi bedst, når vi samtidig sikrer virksomhederne kvalificeret arbejdskraft. Konkret er der ca. 900 ledige og 850 sygemeldte i Holbæk. Vi skal hjælpe flest mulige væk fra offentlig forsørgelse,” siger Lars Dinesen.