Hos Kirkens Korshær i Holbæk oplever man, at ensomhed og isolation fylder mere og mere i hverdagen hos brugerne. Tendensen er desværre national. I begyndelsen af 2018 kom det frem, at omkring én ud af 16 danskere føler sig ensomme. Det er en voldsom stigning i forhold til de seneste par år. Tal fra ’Den Nationale Sundhedsprofil’ viser, at antallet af ensomme danskere er steget med over 10 procent fra 2016 til 2017.

Foto: Massimo Fiorentino

– Ensomhed er meget udtalt hos os og vi har helt klart oplevet en stigning i antallet af ensomme og isolerede brugere i løbet af de sidste par år. Der er flere og flere, som ikke har noget netværk, og vi har en kæmpestor gruppe af ensomme på tværs af alle aldre. Omkring 90% af vores brugere er ensomme og 30-40% af dem er ældre pensionister, der ikke har en omgangskreds. Vi følger dem hele vejen og er ofte de eneste til begravelse. Og det er jo virkelig trist, siger Rasmus Hansen, der er lokal korshærsleder i Holbæk.

Selvom ensomhed og isolation i sig selv ikke er en sygdom, så er det ifølge Rasmus Hansen noget, der i den grad skal tages alvorligt. Det kan nemlig let resultere i et misbrug eller en psykisk lidelse – særligt blandt de mest udsatte grupper i samfundet, der ikke har en ressourcestærk familie eller omgangskreds at støtte sig til. Og netop den manglende støtte fra familie eller bekendte er ifølge Rasmus Hansen være en altafgørende årsag til, at man søger mod Kirkens Korshær i Holbæk.

– Rigtig mange af dem ser ikke deres familier. Deres bekendtskaber er stille og roligt gledet ud. Ofte begynder de at opsøge os, hvis deres samlever dør, for så bliver de helt isolerede og har svært ved at følge med. Så de kommer simpelthen ned til os, fordi der ikke er andre steder for dem.

Vis din støtte – meld dig som indsamler
Vil du være med til at gøre en forskel? Meld dig som indsamler til Kirkens Korshærs landsindsamling den 25. november på www.danmarkmodfattigdom.dk