Forstår din telefon heller ikke, hvad “åndekavt” eller “kritbar” betyder? I et nyt projekt kan du sammen med andre danskere være med til at forbedre dansk taleteknologi. Projektet, der er statsligt finansieret, vil blandt andet betyde, at stemmestyrede, digitale assistenter bliver endnu bedre til at forstå lokale dialekter. Det vil også kunne gøre teknologi bedre til at oversætte dansk tale til tekst. 

Hvad skal du gøre?

Hvis du ønsker at deltage, så foregår det på den måde, at du tilmelder dig og møder op på dit lokale bibliotek og lader din stemme optage. Der er brug for folk, der vil bruge to timer på at læse tekster op og deltage i samtaler med andre borgere. Begge dele vil være instrueret af personale på stedet.

Din optagelse bliver en del af et dansk taledatasæt, der vil indeholde optagelser af mere end 2.000 personers dialekter og accenter fra hele Danmark. Dermed bidrager du til udviklingen af dansk taleteknologi, så computere og kunstig intelligens bedre kan forstå dansk tale og svare på en fornuftig måde i en dansk sammenhæng. Datasættet vil blive frit tilgængeligt for alle, så udviklere, virksomheder og offentlige institutioner kan drage nytte af dem.

Praktisk

Optagelserne foregår på Holbæk Bibliotek den 4-5. oktober kl. 9-17.

Du tilmelder dig på https://forms.office.com/e/RSHRwxV0kq, og efter din tilmelding vil du blive kontaktet for at aftale et specifikt mødetidspunkt.

Som tak for din hjælp og tid får du et gavekort på 400 kr., som kan bruges i de fleste butikker landet over. Der søges personer i alle aldre og køn, men du opfordres især til at melde dig, hvis du er ældre eller taler med accent eller dialekt.

Hvis du har spørgsmål eller vil høre nærmere, inden du tilmelder dig, så kontakt Sif Lehmann fra virksomheden Alexandra Instituttet, der står for optagelserne, på tlf. 60 18 58 69 eller mail sif.lehmann@alexandra.dk

 Fakta: Indtaling af dialekter skal styrke dansk taleteknologi 

Idéen med projektet er at opbygge et dansk datasæt med dialekter, som kan bidrage til udviklingen af taleteknologi, og skal være med til at sikre, at computere og kunstig intelligens kan forstå dansk tale og kan svare på en fornuftig måde i en dansk sammenhæng. 

Udvikling af taleteknologi til at forstå og tale dansk kræver en stor samling af danske stemmer på tværs af forskellige dialekter, køn og alder. Indlæsningerne kan være med til at forbedre dansk taleteknologi, fordi det vil indgå i en stor samling stemmedata. Al den data skal bruges i udviklingen af forskellige løsninger, som danskerne møder, fx stemmestyrede hjælpemidler, som kan hjælpe blinde, ældre eller borgere med særlige behov. 

Projektet, der løber frem til 2024, er støttet med 22 millioner kr. fra forskellige partnere som Innovationsfonden og Alexandra Instituttet. 

Læs mere om projektet her.

Pressefoto