Antallet af indbrud i de vestsjællandske hjem er stik imod forventningen ikke steget efter genåbningen af Danmark og vestsjællændernes tilbagevenden til arbejdspladserne. Det er en overraskende, men glædelig udvikling ifølge GF Forsikring, som dog fortsat råder til at huske det vigtige forebyggende arbejde.

Overraskende tendens: Antallet af indbrud herhjemme er stik imod forventningen ikke steget efter genåbningen af Danmark. GF Forsikring opfordrer dog fortsat til at forebygge indbrud.

På papiret lignede genåbningen af Danmark i foråret næsten en invitation til åbent hus for langfingrede indbrudstyve. Efter måneder med hjemmearbejde for vestsjællænderne og lange udsigter til mennesketomme hjem kunne tyvene igen se frem til bedre arbejdsbetingelser. Derfor frygtede GF Forsikring et regulært boom i antallet af indbrud. Men det medlemsejede forsikringsselskab kan nu med glæde konstatere, at tyvenes frygtede comeback er udeblevet.

Sammenligner man antallet af anmeldte indbrud hos GF Forsikring i andet og tredje kvartal i 2020 med samme periode i år, er udviklingen på landsplan faktisk et lille fald på omkring 2 procent fra 459 til 451 skader. I 2019 var det sammenlignelige tal 600.

– Vi frygtede et boom i antallet af indbrud efter genåbningen af samfundet, men vi kan med både overraskelse og glæde konstatere, at det er udeblevet. Det skyldes formentlig en lang række faktorer, men jeg tror, at det har haft betydning, at vi fortsat arbejder mere hjemme end før pandemien. Og generelt bliver danskerne også hele tiden bedre til at forebygge indbrud gennem forberedelse, sikring og nabohjælp, siger Per Haulund, skade- og policedirektør hos GF Forsikring.

Hold fast i forebyggelsen

Tendensen er den samme på Vestsjælland. Sammenligner man antallet af anmeldte indbrud i beboelser hos Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi falder anmeldelserne fra 1207 i første halvår af 2020 til 940 i samme periode i 2021.

Hos GF Vestsjælland understreger afdelingschef Charlotte Wiik, at det er meget vigtigt, at man også husker at låse yderdørene, når man er hjemme og måske sidder foran fjernsynet og er fordybet i en spændende serie.

– Det er ikke alle tyveknægte, der lader sig afskrække af, at folk er hjemme. I vores område har der på det seneste været flere eksempler på, at tyve er gået ind ad en ulåst dør, mens der er masser af liv i huset og har stjålet værdier fra jakkelommerne. Målet har ofte været bilnøglerne, så tyven har kunnet køre væk i familiens bil, siger afdelingschefen hos GF Vestsjælland, der har kontorer i Sorø, Slagelse og Holbæk.

Er man uheldig at have haft besøg af tyve, så anmeld det med det samme til politiet. Derefter skal du huske at tage billeder af evt. skader som dokumentation, inden du kan gå i gang med oprydning og lave en liste over stjålne og ødelagte ting til forsikringsselskabet.

Gode råd: Sådan gør du livet surt for indbrudstyven

Aflås hjemmet forsvarligt

Husk også vinduer og døre på evt. første sal. Forsikringen dækker typisk ikke, hvis boligen ikke har været forsvarligt låst.

Få hjemmet til at se beboet ud

Indbrudstyve vælger som regel de hjem, hvor beboerne ikke ser ud til at være hjemme. Så lidt rod kan være fint, ligesom tændt elektronik eller brug af timere.

Gør dit hjem og dine værdier mindre attraktive

Gem dine værdier eks. i en værdiboks. Du kan også ”ødelægge” værdien af en dyr lænestol ved eks. at gemme siddehynden.

Gør det svært for tyven Lås værktøj og redskaber inde, så tyven ikke får unødig hjælp. Du kan også sikre vinduer og døre med solide låse og eks. tremmer i kældervinduer. Brug evt. bevægelsessensorer udvendigt omkring huset.

Bed naboerne om hjælp

Vær hinandens vagthunde og simulér liv hos hinanden, når I er på weekendture eller ferie. I kan bl.a. tømme hinandens postkasser, parkere i hinandens indkørsler og bruge hinandens skraldespande.

Vær opmærksom på uregelmæssigheder omkring boligen

Tyve efterlader af og til spor/markeringer for at teste, om man er hjemme. Det kan f.eks. være et mærke på postkassen eller en oprejst dørmåtte. Fjern straks sådanne tegn, hvis du ser dem på din egen eller naboens grund.

Drop din ferieerklæring på sociale medier Lad være med at annoncere din ferie eller weekendtur på sociale medier. Det er en invitation til indbrud.

Kilde: Verisure

Pressefoto