Daglige sprøjt i håndfladen med håndsprit er blevet en del af hverdagen for de fleste. Men spritten ender ikke altid i hænderne. Giftlinjen melder om en stigning i antallet af henvendelser om uheld med håndsprit i øjnene. Louis Nielsen Holbæk og chefoptiker Annette Bengtsson kommer derfor med en række råd til, hvad du kan gøre, hvis uheldet er ude.

Håndsprit har ofte en høj alkoholprocent på 70-85 procent, og ender væsken i øjnene kan det volde problemer

– Får man håndsprit i øjnene kan det give svie og irritation, fortæller Gitte Brink Kristensen, der er klinisk fagspecialist hos Louis Nielsen.

Hun bakkes op af chefoptiker Annette Bengtsson, som pointerer, at små mængder af håndsprit i øjnene er ufarligt. Og at der findes metoder til at lindre den irritation, som håndspritten forårsager.

– Har du fået håndsprit i øjet, og ubehaget umiddelbart ikke kan blinkes væk, skal du straks skylle øjet med vand. Tænd for vandhanen og hold hovedet under en blød lunken vandstråle i 5-10 minutter. Hold herefter 10 minutters pause og mærk efter om svien og generne er aftaget, fortæller Gitte Brink Kristensen.

Store mængde kan give skader

En større mængde håndsprit i øjnene kan være farlig og give skader på hornhinden, som kan resultere i synsnedsættelse. Derfor råder Annette Bengtsson til, at man søger lægehjælp, hvis irritationen varer ved og bliver ved med at skylle øjet indtil man kan få hjælp på skadestuen.

– Hvis du oplever en vedvarende irritation eller har fået en større mængde sprit i øjet, skal du følge den instruktion, der er angivet på flasken, som kan lyde: Skyl forsigtigt med vand i flere minutter, fjern eventuelle kontaktlinser, hvis dette kan gøres let, fortsæt herefter skylning. Ved vedvarende irritation skal du søge lægehjælp, fortæller Gitte Brink Kristensen

Hun tilføjer en vigtig detalje.

– Det er vigtigt at sørge for, at du holder øjet åbent, når du skyller. Brug derfor to fingre til at holde øjet åbent. Ellers vil du have tendens til at lukke øjet i, og så er skylningen ikke effektiv, fortæller Gitte Brink Kristensen.

Kontaktlinser kan give ekstra problemer

Bruger du kontaktlinser kan sprit i øjet øge risikoen for skader på synet. Derfor er det vigtigt at få kontaktlinserne ud af øjet, pointerer chefoptiker Annette Bengtsson.

– Som kontaktlinsebrugere er det vigtigt, at du får kontaktlinsen ud af øjet som det første, da kontaktlinsen kan ”holde på” spritten og dermed øge risikoen for skader på øjet. Kontaktlinsen må desuden ikke genbruges og skal smides væk, fortæller Gitte Brink Kristensen.

4 råd til, hvis du får håndsprit i øjnene

Louis Nielsen Holbæk og chefoptiker Annette Bengtsson giver følgende råd til, hvad du skal gøre, hvis du får håndsprit i øjnene.
1. Skyl forsigtigt med vand i 5-10 min.
2. Sørg for, at du holder øjet åbent, så skylningen bliver effektiv.
3. Fjern eventuelle kontaktlinser, hvis dette kan gøres let, fortsæt herefter skylning
4. Ved vedvarende irritation fortsat skylningen, og søg lægehjælp.

 

 

Håndpsrit i øjet, foto: Louis Nielsen