Hvordan fungerer EU’s samarbejde om udenrigspolitik og forsvar? Hvilken rolle spiller Danmark i EU – med eller uden forsvarsforbeholdet? Mød chefanalytiker i DEO Rasmus Nørlem Sørensen og professor ved Roskilde Universitetscenter Gorm Rye Olsen og bliv klogere på, hvad vi skal stemme om den 1. juni. Det sker d. 23. maj 2022.

Regeringen har som en del af forsvarsforliget sammen med SF, Radikale Venstre, Konservative og Venstre besluttet, at danskerne den 1. juni skal stemme om forsvarsforbeholdet, der blev indført med Edinburgh-aftalen i 1993.

Forsvarsforbeholdet undtager Danmark fra de beslutninger og aktiviteter i EU, der påvirker forsvarsområdet. Mere præcist kan Danmark ikke deltage i militære projekter, med mindre de også har en klar civil komponent, og Danmark kan ikke komme til at hænge på udgifterne til sådanne projekter i EU.

På arrangementet kan du høre ekspertoplæg og få svar på dine spørgsmål om forsvarsforbeholdet, EU’s udenrigspolitik og forsvarssamarbejde samt de øvrige EU-landes ønsker og planer.

Deltagelse er gratis, men tilmelding er nødvendig.

Gorm Rye Olsen er professor ved Institut for for Samfundsvidenskab og Erhverv på Roskilde Universitetscenter. Han forsker i Globalisering og Europæisering.

Rasmus Nørlem Sørensen er sekretariatschef og EU-chefanalytiker i DEO og bidrager både med et fagligt oplæg og fungerer som ordstyrer på arrangementet.

Læs mere her

Foto: ABW