Middelalderen og den kolde krig

Holbæk Museum inviterer på byvandring og på udflugt i landskabet.

Holbæk var en driftig by i middelalderen og havde et blomstrende handelsliv, der var velsignet af et frugtbart opland og tæt adgang til havet. Byen tiltræk nye borgere, blandt andre også munke fra Sortebrødre ordenen, som etablerede et kloster, der stadig står. På turen rundt i byens krogede pittoreske gader er der historier om de gudfrygtige munke, om borgmestre, der styrede byen, driftige købmænd og om byens borgere, der levede et nøjsomt liv.

Hør også om provinsens bredeste torvegade og de smalle stræder ned mod vandet. Turen er ikke velegnet til gangbesværede.

Det er nødvendigt at købe billet på forhånd via vestmuseum.billetexpressen.dk.

Tid: 30. maj kl. 16.00-17.30.

Mødested: Holbæk Museum, Klosterstræde 18, Holbæk.

Middelalderlige gadeforløb i Holbæk. Foto: Museum Vestsjælland

Den kolde krig i Vestsjælland

Udflugten til Knøsen handler om den kolde krig i Vestsjælland og frygten for et russisk angreb. På et højdedrag ved Knøsen, nær Skamstrup i Vestsjælland, står et luftmeldetårn, hvor  luftmeldeværnet kunne spejde efter russiske fly. Oprindeligt var der knapt 400 af sådanne luftmeldeposter fordelt rundt i landet. Alle jerntårnene er i dag revet ned med undtagelse af denne ene luftmeldepost på Vestsjælland. Museumsinspektør Thomas Johansen fortæller om en mørk periode i Danmarkshistorien.

Husk godt fodtøj!

Det er nødvendigt at købe billet på forhånd via vestmuseum.billetexpressen.dk.

Tid: 2. juni kl. 14.00-15.30.

Mødested: holdepladsen ved Knøsen, Søringevej 28, 4440 Mørkøv.

 

Luftmeldetårnet står på en bakke med udsigt over landskabet. Foto: Museum Vestsjælland