Vinteren er over os, og det betyder mørke morgen- og aftentimer. Derfor er det vigtigt at huske reflekserne, når mørket falder på, så vi er lettere at få øje på, når vi bevæger os i trafikken. Men faktisk glemmer 40 procent af danskerne over 18 år reflekserne i den mørke tid. Det viser en YouGov-undersøgelse foretaget for Codan Forsikring og Børneulykkesfonden i 2020.

– Uanset hvor godt ens syn er, kan det være svært for bilister at se gående personer, de bløde trafikanter, i vintermørket, og hvert år resulterer det i ulykker. Heldigvis er der råd for sagen, for hvis du bærer reflekser, kan du mindske risikoen for at blive overset i trafikken med op til 85 procent. Sammen med Louis Nielsens optikere i hele landet deler vi nu gratis reflekser ud fra deres butikker, så der ikke er nogen undskyldning for ikke at blive set, når vi bevæger os ud i vintermørket, siger generalsekretær i Børneulykkesfonden Henriette Madsen.

Louis Nielsen har indkøbt reflekserne – der i år er en såkaldt slap-wrap, som gør den nem at tage på – gennem Børneulykkesfonden og støtter derigennem organisationens arbejde for at mindske ulykker generelt blandt børn. Det betyder også, at alle, der kommer forbi efter en gratis refleks fra uge 4 og frem, er med til at støtte Børneulykkesfondens arbejde indirekte.

Glemsomhed er årsag til manglende refleksbrug

Undersøgelsen peger på glemsomhed som den primære årsag til, at danskerne lader reflekserne blive derhjemme. 39 procent svarer, at de simpelthen glemmer reflekserne. Omvendt er danske forældre gode til at give deres børn reflekser på. Her svarer 80 procent, at de husker reflekserne til de små.

– Generelt er vi voksne gode til at give vores børn reflekser på, men knap så flittige til selv at bruge dem. Og det er naturligvis ærgerligt, for det er jo lige så vigtigt, at vi som voksne bruger reflekser. På den måde bliver vi også gode forbilleder for vores børn. Derfor opfordrer vi også børnene til at gå hjem til mor og far og minde dem om, at de også skal huske reflekserne, siger Henriette Madsen.

Gratis reflekser i alle butikker

Hvert efterår og vinter sker der mange trafikulykker med såkaldte ”bløde trafikanter” – fodgængere og cyklister – der kunne være undgået, hvis de havde været lettere at se. 64 procent af danske bilister svarer i Børneulykkesfondens undersøgelse, at de har prøvet at overse en blød trafikant, fordi vedkommende ikke var synlig nok. Det tal bekymrer optikerkæden, og derfor deler Louis Nielsen nu gratis reflekser ud.

– Hvis en fodgænger bruger reflekser, får bilister fem gange så meget tid til at reagere, i forhold til hvis man ikke har reflekser på. Så det kan ikke understreges nok, hvor vigtigt det er at huske reflekser, når det er mørkt udenfor – og derfor håber jeg, at mange vil slå vejen forbi en af Louis Nielsens butikker for at få en gratis refleks med, siger Henriette Madsen.
I alle landets 77 Louis Nielsen-butikker kan danskerne hente reflekser fra uge 4 og så længe lager haves. Optikerkæden har nemlig, modsat mange andre erhverv, fortsat åbent for kunder, idet optikerfaget er en af de sundhedsydelser, regeringen har bedt om at stå til rådighed under COVID-19. Du kan læse mere om forebyggende smittetiltag på www.louisnielsen.dk.

Fem gode refleksråd:

• Reflekser reducerer ulykker i mørket med op til 85 procent. Sådan bruger du refleksen korrekt:
• Refleksen skal sidde synligt udenpå tøjet.
• Refleksen bør sidde lavt, så billygterne rammer den.
• Bær allerhelst to reflekser: Sæt én refleks foran og én bagpå dit overtøj.
• Sørg for både at have en refleks på overtøjet og på rygsækken/skoletasken.
• Skift reflekser jævnligt – effekten kan aftage, og reflekser, der sidder fast på tøjet, slides i vask (en refleks i god kvalitet kan holde til ca. 30 vaske).

Kilde: Undersøgelsen er foretaget af YouGov for Codan Forsikring og Børneulykkesfonden i oktober 2020.

Pressefoto