Tag med ud i efterårsmørket 15.-22. oktober kl. 15.00-20.00 og hør spændende fortællinger om astronomi, rumfart og stjernemyter.

Danmarks største stjerneteleskop bliver moderniseret
Astrofysiker ved Brorfelde Observatorium, Michael Lindholm, fortæller i løbet af uge 42 om Danmarks største stjerneteleskop, Schmidt teleskopet. Både om dets virke i 60’erne og om alle de muligheder, der venter forude med den igangværende renovering.

“Når renoveringen er færdig, kan vi få helt nye vinkler ind i undervisningen og blandt andet opleveog lære af fænomener, som foregår på nattehimlen lige nu og her. Det nye kamera, som sættes i, kommer til at tage billeder i fuld opløsning og vil være tilgængelig direkte via internettet,” fortæller han.

brorfelde
(Grafik: Brorfelde.dk) 

I august fik Brorfelde Observatorium en donation på 750.000 kr. fra Lundbeckfonden til renoveringen af Schmidt teleskopet.

Udover fortællinger om Schmidt teleskopet, vil der være oplæg om sten fra rummet, nye objekter i solsystemet, rummet som arbejdsplads og meget andet. Alle foredrag afholdes i Hovedbygningen.

Gamle myter afslører vejen til stjernerne

De fleste kender nogle enkelte stjernebilleder, men det kan være svært at huske mere end en håndfuld. De gamle myter fra blandt andet nordisk og græsk mytologi kan hjælpe os på vej.

thomas-i-kikkerttaarnet

 

 

Naturvejleder Thomas Juel Johansen (foto: Brorfelde.dk)

 

“Mange genkender Karlsvognen, fordi den ret tydeligt viser en vogn, mens andre stjernebilleder volder mere besvær. En spændende fortælling kan hjælpe os med at huske, og netop stjernebillederne er omgivet af fantastiske historier fyldt med spænding, romantik og krig. Jeg glæder mig til at give gæsterne et par historiske fif til at finde vej på stjernehimlen,” siger naturvejleder ved Brorfelde Observatorium, Thomas J. J. Johansen.

Gå i dybden med myterne til foredragene Stjernemyter, del 1 & 2 i Hovedbygningen eller kom forbi til stjernetime hver dag kl. 19-20 og lær, hvordan man spotter stjernerne gennem et teleskop.

Værkstedsaktiviteter og astroapps
Den store værkstedsbygning emmer af aktivitet hele ugen; Lær at bruge et teleskop, byg en lego rumbase og lav et stjernekort. Prøv også den seje app, hvor man selv kan filme et meteornedslag, eller hjælp Observator Gyldenkernes søn med at reparere kikkerten, som han er kommet til at ødelægge i Brorfelde-spillet. Hver dag kl. 15-20.

Mere information
Alle ugens aktiviteter anbefales til alle mellem 8 og 108 år.
Programmet opdateres på hjemmesiden brorfelde.dk
Billetter koster 80 kr. for voksne og 50 kr. for børn og bookes online her.

Det er muligt at bestille sandwich senest to dage forinden til 50 kroner stykket ved at skrive til Thomas
Johansen (thojj@holb.dk). Drikkevarer kan købes på stedet.

Arrangører: Thomas Juel Johansen, Naturvejleder ved Brorfelde Observatorium og Michael Lindholm
Astrofysiker ved Brorfelde Observatorium.