Hans sejl af sammensyede kulsække rejste sig sommeren over i Holbæk. Nu vender Ibrahim Mahama tilbage sammen med fem andre internationale kunstnere og engagerer Holbæks unge i, hvordan kunst kan rejse spørgsmål og skabe forandring.
Et 15 meter højt groft sejl, syet sammen af udtjente lærredssække, rejste sig sommeren over på Holbæk Havn og i Vangkvarteret, som del af kunstfestivalen Images 16. Sækkene bar stadig spor af den kul, de har transporteret på tværs af Ghana og kakaobønnerne, som de fragtede over Atlanterhavet.
Den ghanesiske kunstner bag værket Ibrahim Mahama bruger sækkene til at kaste lys over den lange kæde af menneskehænder, som har produceret, fragtet, genbrugt, solgt og kasseret sækkene, før han fandt dem på bl.a. en havn i Ghanas hovedstad Accra. Han vil have folk til at tænke over, hvordan råvarer og mennesker bevæger sig over grænser, hvilke vilkår vores varer bliver produceret under, og hvor meget vi forbruger og genbruger.
De spørgsmål kommer eleverne i Holbæk til at diskutere og arbejde med, når Ibrahim Mahama sammen med en anden ghanesisk kunstner Bernard Akoi-Jackson i september overtager undervisningen på tre skoler i Holbæk. Eleverne kommer selv til i fællesskab at skabe en kunstinstallation og i samarbejdet med kunstnerne vil de opleve, hvordan kunst kan stille spørgsmål til lokale og globale samfundsforhold ved at undersøge materialer og genstandes historier.
Kunst udfordrer elevernes forestilling om verden
Det er Images Ung under Center for Kultur og Udvikling (CKU), der i samarbejde med Holbæk Kommune organiserer de kunstfaglige workshops. Det er syvende år i træk Images Ung inviterer kunstnere fra Mellemøsten, Asien og Afrika til Danmark, for at sætte kunst og globale spørgsmål på skoleskemaet. Holbæk Kommune har været med hvert år. Og det er der god grund til, fortæller Brian Worm, kultur- og fritidschef i Holbæk Kommune, som har samarbejdet med CKU siden 2010.
”Generelt er det vigtigt for alle mennesker at møde inspiration udefra – men særligt vores børn. Mødet med kunsten og det ukendte udfordrer vores gængse vaner og forestillinger. Vi ser og oplever, at ting også kan tænkes og realiseres på andre måder, end dem vi selv har fundet frem til,” siger han.
Han mener, det er mere aktuelt end nogensinde, at de unge får indsigt i andre kulturer, erfaringer og normer og kommer i dybden med emner, de ofte kun kender gennem flygtige nyhedsindslag.
Også den transkønnede danserinde Jannat Ali fra Pakistan og spoken word kunstnere fra Zimbabwe, Ghana og Madagaskar vil i efteråret afholde workshops i Holbæk og engagere eleverne i aktuelle emner som kønsidentitet og transkønnedes vilkår, og identitet og nationalt tilhørsforhold.
Om Images UNG
Images Ung er en del af Center for Kultur og Udvikling (CKU), en selvejende institution under Udenrigsministeriet. Det er syvende år i træk Images Ung afholder workshops på landets uddannelsesinstitutioner, hvor mere end 11.000 unge siden 2010 har fået indsigt i globale spørgsmål gennem mødet med kunstnere fra Asien, Mellemøsten og Afrika. I år kan workshopforløbene kombineres med de mange udstillinger og events, der finder sted under Images 16 på 25 kunstinstitutioner over hele landet.
Images Ung tilbyder desuden gratis digitale undervisningsmaterialer, der dykker dybere ned i de spørgsmål, kunstnerne rejser gennem deres værker: http://www.cku.dk/undervisning/
Regeringen har lukket Center for Kultur og Udvikling (CKU), herunder Images Ungs aktiviteter pr. 1. januar 2017. Dele af CKU arbejder dog fortsat på at videreføre Images Ungs aktiviteter i andet regi.
Workshops i Holbæk – alle workshops afholdes kl. 9.00-14.00
14.9 Kathrinedalsskolen (Afdeling Tuse), Speaking of Identity
21.9 Sofielundsskolen, Material Stories
22.9 Sofielundsskolen, Material Stories
23.9 Kathrinedalsskolen (Afdeling Tuse), Material Stories
30.9 10. klasse, Ung Holbæk, Gender and Society