Den teknologiske udvikling har ændret computerspil fra at have været simple, sort-hvid spil til i dag at være farverige, komplicerede universer. Med denne udvikling er en ny sportsgren vokset frem, og den hedder e-sport.

Det er en systemsat side af computerspil med træning, konkurrencer og turneringer. På Svinninge Skole har man som noget helt nyt ansat en e-sportslærer, der introducerer og vejleder eleverne i spilleverdenen.

”De lærer CS:GO at kende, og vi træner detaljer – det er ikke kun hygge. Eleverne får nogle delmål og opgaver, de skal løse for at blive bedre som et fælles hold. Det er ligesom at kaste med bold til for eksempel håndboldtræning – man skal øve de små dele for at blive bedre til hele spillet”, fortæller Bo Krøjer Olsen, e-sportslærer og pædagog på Svinninge Skole.

Større fremmøde

Det er blandt andet elever med særlige behov, der har e-sport på skoleskemaet. Formålet er at få dem til at møde i skole og få positive oplever i skoleregi. Og det lykkes. Svinninge Skole ser nemlig et større fremmøde blandt eleverne, og eleverne oplever succeser, når de lykkes med spillets opgaver.

”Hvis man har udfordringer med at læse eller koncentrere sig, kan e-sport været faget, hvor man klarer sig rigtig godt, og det giver en enormt opløftende fornemmelse. Det handler for eleverne om samarbejde, kommunikere og holde fokus på det, de laver, når de skal snakke sammen og koordinere handlinger i spillet”, fortæller Bo Krøjer Olsen.

E-sport er også et af valgfagene for 9. klasses eleverne. Her kan de prøver kræfter med noget andet end billedkunst og idræt, og nogle elever er blevet grebet i en sådan grad, at de deltager i turneringer efter skoletid. Skolen har nemlig et hold i en studieliga, hvor de spiller mod blandt andet Datalogisk Institut, Brande Højskole og Aalborg Universitet.

Eleverne på turneringsholdet får også lektier for. Derhjemme skal de nemlig øve hver deres del af holdets overordnede strategier, og de træner deres ansvarsområder, som for eksempel kan være at kaste røggranater eller blænde modstanderne. Med lektierne bliver eleverne bedre til at fungere optimalt sammen og under pres.

Sidste nyt fra slagmarken

Bo er involveret i Svinninge IF med deres e-sportshold, han har en baggrund fra DGI, og så er han uddannet pædagog. Derfor henvendte han sig til Svinninge Skole, der så en mulighed for tilføje e-sport i deres udbudte fag.

I nu snart fire måneder har eleverne trænet og øvet sig i Svinninge IF’s toptunede lokaler, og de mange gode rammer giver pote. Der er næsten intet fravær i Bos timer, og eleverne sætter alle pris på sammenholdet og fællesskabet, som e-sporten giver dem.

Og fællesskabet vokser i takt med, at kendskabet til spillerne breder sig på skolen. Når turneringsholdet har spillet kampe hver onsdag, skriver Bo altid en besked til skolens øvrige lærere på AULA.

”Jeg kalder det ’Sidste nyt fra Slagmarken’. Det er en status på kampens forløb og resultater. Eleverne bliver altid glade og stolte, når andre lærere ønsker dem tillykke med sejren dagen efter en kamp” fortæller Bo Krøjer Olsen.

Det er hver onsdag aften, at eleverne deltager i online kampe. Svinninge Skole er i øjeblikket ved at finde ud af, hvordan kampene kan streames, så skolens øvrige elever kan følge holdet og det online fællesskab hjemmefra og direkte.

Kilde

Foto: ABW