Fra maj får Holbæk en ny delecykelordning med renoverede cykler, som kan bruges af borgere i hele kommunen. Cyklerne kan hentes og afleveres fire steder i byen, men det antal øges gradvist i det kommende år. Ambitionen er, at de genanvendte cykler bliver en permanent mulighed for at komme grønt rundt i Holbæk.

Nu lanceres et helt nyt delecykelkoncept i Holbæk by, hvor klima, genbrug og social ansvarlighed er i fokus. Delecyklerne fra RefurbishBike er cykler, der er kasserede eller efterladt i bybilledet, og nu er sat i stand og klar til hjælpe dig rundt i byen.

“Jeg er stolt over, at vi i Holbæk Kommune kan bane vejen for, hvordan vi både kan mindske trængslen i byen og gøre noget godt for klimaet ved at genbruge cykler. Jeg håber, mange vil tage cyklerne til sig, og at konceptet kan vokse, både i Holbæk og i resten af landet. For det er sundt at cykle, både for dig og for klimaet,” siger Christina Krzyrosiak Hansen, borgmester i Holbæk Kommune.

Allerede nu kan du hente og aflevere delecyklerne ved Holbæk Station, Stenhus Gymnasium, Holbæk Sportsby og Markedspladsen tæt ved Ahlgade. Det kræver, at du downloader app’en LINKA Go, hvor du betaler 11 kroner for en to-timers tur eller opretter et månedsabonnement til 69 kroner for to timer per dag.

Planen er, at der i det kommende år vil dukke endnu flere såkaldte ’hubs’ op i oplandet til Holbæk Station, hvor cyklerne er tilgængelige sammen med kollektiv transport. Erfaringer fra andre lande viser nemlig, at delecykler på stationer med bus og tog kan få flere til at bruge kollektiv transport.   

Delecykler med lokalt engagement

Bag løsningen står Holbæk Kommune, Movia, Gate 21 og Region Sjælland i samarbejde med RefurbishBike, der leverer cyklerne og Earth Miles, der belønner dine cykelture med rabatter lokalt.

”Vi ser cykling som meget mere end bare transport. Det er en livsstil – og nøglen til en sundere og mere bæredygtig fremtid. Med denne løsning skaber vi ikke bare grønnere byer, men også en lokal cykeløkonomi, hvor hver eneste cykeltur styrker både klimaet og de lokale aktører,” siger Niels Nyhus, CEO og stifter af RefurbishBike.

RefurbishBike engagerer lokale virksomheder og foreninger i både drift og udvikling, hvilket skaber forankring, arbejdspladser og fælles ansvar. EarthMiles-appen belønner brugere, hver gang de vælger cykel, tog eller bus med point, der giver rabat hos lokale butikker, caféer og kulturtilbud.

Delecykler skal styrke den kollektive transport

Cyklerne er en del af Den Sammenhængende Rejse, som er en case i det internationale Green Mobility Shift projekt. Her arbejder kommuner, virksomheder og forskningsinstitutioner sammen for at fremme borgernes skifte til eksempelvis cykel, elcykel, bus og tog i danske og svenske byer som Greve, Ballerup, Brøndby, Gladsaxe, Röstånga, Sjöbo og Vallensbæk Kommune.

”Hvis vi vil gøre kollektiv transport til et attraktivt valg, skal den hænge sammen, fra man træder ud ad døren, til man er nået sin destination. Derfor giver det god mening for os i Movia at samarbejde med Holbæk Kommune og Region Sjælland om at tilbyde borgerne nem og kollektiv cykeltransport, så de på den måde let kan komme til deres bus eller tog og videre,” siger Movias trafikdirektør, Jeppe Gaard.

Involvering af brugere skal sikre succes

Delecyklerne er finansieret det kommende år, hvor projektets partnere vil arbejde for, at de bliver en attraktiv klimavenlig mulighed for borgerne i Holbæk. Det betyder også, at projektet løbende vil justere eksempelvis antallet af hubs og cyklernes pris for at finde det helt rigtige niveau for løsningen i Holbæk – og så det passer til dét, borgerne efterspørger.

Projektet indgår i partnerskaber med for eksempel Stenhus Gymnasium og Holbæk Sportsby for at involvere brugerne og på den måde øge efterspørgslen efter delecyklerne. Projektet søger hele tiden efter nye destinationer – i nærhed af Holbæk Station – for at indgå nye partnerskaber så flere kan få gavn af cyklerne.   

Er efterspørgslen til stede efter det første år, og kan der laves en fornuftig forretningsmodel, vil ordningen fortsætte og sikre gode forbindelser mellem cykel og offentlig transport i Holbæk.

DET KOSTER DELECYKLERNE I HOLBÆK

Timebasis Dagsbasis Månedsabonnement
0-2 timer for 11 kroner

 

2 dage for 153 kroner 69 kroner om måneden, hvor du kan cykle maksimalt to timer om dagen.
2-6 timer for 60 kroner 3 dage for 204 kroner
6-12 timer for 72 kroner 4 dage for 246 kroner
12-24 timer for 85 kroner 5 dage for 289 kroner
  6 dage for 323 kroner
  7 dage for 357 kroner

OM DELECYKLERNE I HOLBÆK

Delecyklerne er placeret ved Holbæk Station, Stenhus Gymnasium, Holbæk Sportsby og Markedspladsen. I den kommende tid kommer der flere muligheder for at aflevere og hente cyklerne. Cyklerne er up-cyclede, og leveres af RefurbishBike. Earth Miles er en app, hvor du kan optjene point ved at køre på cykel, tog og bus og få lokale rabatter i Holbæk.

Projektet Den Sammenhængende Rejse, som står bag delecyklerne, er en case projektet Green Mobility Shift, som er støttet af Interreg ØKS. Projektet vil fremme borgernes skift til eksempelvis cykel, elcykel, bus og tog ved at påvirke borgernes efterspørgsel på grøn transport.

Pressefoto