Holbæk Kommune har fået tilskud til det nye initiativ FamilieSpiren, der skal sikre en tidligere indsats over for udsatte førstegangsforældre. Målet er at give børn en bedre start på livet og reducere behovet for senere indsatser.

Holbæk Kommune har netop fået tilsagn om 5,1 mio. kroner fra Social- og Boligstyrelsens pulje til udbredelse af familiehuse. Midlerne skal finansiere projektet FamilieSpiren, der har fokus på barnets første 1.000 dage. Det er i denne periode, at grundlaget for barnets trivsel og udvikling bliver lagt.

Tidlig indsats til familier med særlige behov

FamilieSpiren henvender sig særligt til førstegangsfødende, som befinder sig i en sårbar eller udsat position. Det gælder eksempelvis familier med psykiske udfordringer, lavt uddannelsesniveau eller ringe tilknytning til arbejdsmarkedet. Målet er at opspore behov tidligt og tilbyde en håndholdt, tværfaglig støtte gennem hele barnets første leveår og frem til overgang til daginstitution.

“Vi ved, at de første år i et barns liv er afgørende. Derfor skal vi gøre alt, hvad vi kan for at støtte de forældre, der har brug for det, og allerede under graviditeten. FamilieSpiren er et stærkt og vigtigt bidrag til at sikre, at ingen børn får en dårlig start på livet, fordi vi ikke reagerer i tide,” fortæller Rasmus Brandstrup Larsen, formand for Socialudvalget i Holbæk Kommune.

Han fortsætter:

“Vi har allerede et godt formaliseret arbejde med Holbæk Sygehus’ fødeafdeling forankret i ’En god start’. Det er et super godt initiativ, og dette projekt skal derfor ses som et supplement for et endnu bedre tilbud. Jeg er ligeledes glad for, at der er fokus på samarbejdet med HOME-START. Projektet forener vores kræfter i både Sundhedsplejen, Familiehuset og Den Sociale Indgang. Det giver os mulighed for at møde familien dér, hvor behovet er størst og på det rette tidspunkt.”

Styrket samarbejde på tværs

En central del af FamilieSpiren er det formaliserede samarbejde mellem kommunen, regionen og civilsamfundet. Der bliver blandt andet etableret et spæd- og småbørnsforum, som skal koordinere indsatsen og sikre, at familierne får den nødvendige hjælp. Metodisk tager indsatsen udgangspunkt i en mentaliseringsbaseret tilgang, evnen til at forestille sig egne og andres mentale tilstande, som har dokumenteret effekt på forældres evne til at forstå og imødekomme barnets behov.

“FamilieSpiren handler om at investere, før problemerne vokser sig store. Det er sund fornuft både menneskeligt og økonomisk. Jo tidligere vi går ind og støtter, jo større er sandsynligheden for, at familien kommer godt fra start, og at vi undgår behovet for mere omfattende og længerevarende indsatser senere,” fortæller Jarl Falk Sabroe, formand for Udvalget for Børn og Skole i Holbæk Kommune.

Han tilføjer:

“Det er glædeligt, at vi er blandt de 17 kommuner, der har fået tildelt midler fra en eftertragtet pulje. Det bekræfter os i, at vi har sat det rigtige fokus. Nu skal vi sikre, at projektet bliver godt implementeret, og at vi lærer af de erfaringer, som vi løbende gør os.”

Forankring, samarbejde og fremtidsperspektiv

Projektet løber frem til udgangen af 2027. I perioden bliver der blandt andet ansat personale i Sundhedsplejen, Familiehuset og Den Sociale Indgang, som skal varetage opgaver i både FamilieSpiren og de eksisterende tilbud. Det er med til at sikre en tæt kobling til det daglige arbejde og forankre projektet i den kommunale praksis.

Derudover vil det i forløbet være naturligt med et tæt samarbejde med en række relevante aktører:

Holbæk Sygehus: Sundhedsplejen her et godt formaliseret samarbejde med fødestedet på Holbæk Sygehus.

Praktiserende læger: Læger orienteres generelt om indsatsen, og de involveres med familiens samtykke.

Civilsamfund: Samarbejde med HOME-START, der også hjælper med koordinering med andre tilbud, som fx Madoasen, Red Barnet, Mødrehjælpen, Gældsrådgivningen mv.

Rasmus Brandstrup Larsen – pressefoto