Som en udløber af TV2’s dokumentar Den Sorte Svane har Holbæk Kommune undersøgt Hovedgaden 37a i Undløse. Undersøgelsen viser, at grunden er forurenet og Dansk Miljørådgivning vurderer, at forureningen langt overvejende skyldes den jord, der blev kørt på i 2020-2021.

I forlængelse af TV2 Dokumentaren Den Sorte Svane besluttede Holbæk Kommune at undersøge de grunde, som kommer frem dokumentaren.

Holbæk Kommune begyndte derfor allerede kort efter, dokumentaren blev sendt i sommeren 2024, at forberede undersøgelsen af Hovedgaden 37a sammen med Dansk Miljørådgivning.

Efter kortlægningen af grunden har Dansk Miljørådgivning fra den 2. september og frem taget prøver på grunden.

”Vi har lavet en omfattende undersøgelse af grunden, hvor vi først ved hjælp af satellitfotos og droner har kortlagt, hvor jorden er kørt på. Siden har vores miljørådgiver taget en række forskellige typer af prøver. Vi har også målt på områder, hvor der ikke er påkørt jord for at sikre os, at forureningen ikke skyldes de tidligere erhvervsaktiviteter på grunden. Derfor kan vi også sige, at forureningen overvejende skyldes den jord, der blev kørt på grunden i 2020-2021,” siger Erik Kjærgaard Andersen, der er direktør i Holbæk Kommune.

Sagen er sendt til politiet

TV2’s dokumentation i kølvandet på udsendelsen af Den Sorte Svane tyder på, at den jord, der blev kørt på området i 2020-2021, stammede fra et byggeprojekt i Vallensbæk. På grunden i Undløse er der udover tunge og lette kulbrinter fundet det klorerede opløsningsmiddel TCE.

Det er en forureningssammensætning, som kan være forenelig med forureningen i Vallensbæk som den bliver beskrevet i Den Sorte Svane. Holbæk Kommune kan imidlertid ikke efterforske sager, og derfor har kommunen også videregivet sin viden til politiet.

Ikke farligt at færdes

Hovedgaden 37a er privatejet, men borgere i Undløse har brugt området rekreativt. Dansk Miljørådgivning vurderer imidlertid ikke, at afdampningen af TCE og lette kulbrinter på Hovedgaden 37a er farlig for mennesker eller dyr, der færdes i området. De tunge kulbrinter, som findes i jorden, er primært et problem ved eventuelle fremtidige gravearbejder.

Det sker nu

Når en kommune konstaterer, at en grund er forurenet, og man ikke entydigt kan fastslå forureneren, er det normal procedure at videresende sagen til regionen, der har myndigheden og handlemulighederne på området. Derfor er sagen sendt til Region Sjælland.

Holbæk Kommune inviterer også de beboere og ejere i Undløse, der har matrikler op til Hovedgaden 37a til et informationsmøde i uge 8. Hvis man har spørgsmål, kan man desuden skrive til adressen hovedgaden37a@holb.dk 

”Jeg ved, at borgerne i Undløse har fulgt den her sag tæt, og der er helt sikkert en forbitrelse over, at et sted, som man opfattede som et fint naturområde, viser sig at indeholde forurenet jord. Jeg kan kun sige, at det er en følelse jeg til fulde deler,” siger Erik Kjærgaard Andersen. 

Grundig proces

Holbæk Kommune afsluttede allerede i sommeren 2024 sine undersøgelser af Lundemarksvej og afledt heraf det nærliggende børnehus Villa Kulla. De to steder spillede også en rolle i dokumentaren og den efterfølgende dækning.

Undersøgelsen af Hovedgaden 37a har hele tiden været en mere indviklet opgave. Dels har kortlægning og strategi taget længere tid, omfanget at de krævede undersøgelser er meget større og efter arbejdet gik i gang, har der i perioder været meget mudder i området. Desuden har mandskabet haft andre opgaver.

Hen mod slutningen af undersøgelserne var det for en sikkerheds skyld planen også at tage grundvandsprøver. Holbæk Kommune er imidlertid afhængig af aftaler om adgang med ejeren af grunden, og det var ikke længere muligt. Undersøgelserne var dog nået så langt, at Dansk Miljørådgivning kunne konkludere, at grunden var forurenet. Dermed kan den sendes videre til Region Sjælland, som står for den videre proces. 

Fakta

Her en kort opsummering af Dansk Miljørådgivnings rapport:

  • Der er særligt fundet forhøjede værdier af TCE – i en enkelt prøve er det op til 210 gange grænseværdien.
  • TCE er et kloreret opløsningsmiddel, der kan være farligt for mennesker og dyr, hvis man vedvarende er udsat for påvirkning. Dansk Miljørådgivning vurderer imidlertid ikke, at afdampningen af TCE på Hovedgaden 37a er farlig for mennesker eller dyr, der færdes i området. Det samme gælder de lette kulbrinter, der er fundet.
  • Herudover viser jordprøver fra Hovedgaden 37a en forurening med tunge kulbrinter. Her vurderer Dansk Miljørådgivning, at det primært er ved fremtidige gravearbejder, at man skal være opmærksom på forureningen.
  • Dansk Miljørådgivning udpeger et område i den sydlige del af det, de kalder område 1, som et sted med særligt høje koncentrationer af kulbrinter.
  • Det er Dansk Miljørådgivnings vurdering, at forureningen langt overvejende skyldes den tilkørte jord i perioden 2020-2021.
Foto: ABW