Udsigt, genbrug og bruser. Det er en gruppe unges idéer til den kommende pavillon på Bystranden i Holbæk. Planerne for udformningen er i gang, og til sommer står den forventeligt klar, meddeler Holbæk Kommune.
”Overdækket, men med udkig til udsigten”, ”let tilgængelige skraldespande”, ”genbrugstræ til opbygning” og ”toilet og bruser”. Sådan lyder nogen af de udsagn og idéer en flok unge mennesker i alderen 12-18 år fra Maritim 10. klasse, UngHavn, UngAdventure og Holbæk Kommunes Ungeråd kom med i april 2024. Her deltog de i workshops vedrørende den kommende friluftspavillon, der skal opføres på Bystranden i Holbæk. Disse udsagn har de lokale arkitekter LONE BACKS | Arkitekter arbejdet videre med, og de er nu klar til at præsentere de foreløbige skitser.
Alt for få børn og unge kommer i dag i naturen, og alt for mange børn bevæger sig mindre end anbefalet. Og dét er problematisk, da utallige undersøgelser viser, at bevægelse og aktiviteter i naturen er godt for børn og unges sundhed, trivsel og indlæring. Dette er baggrunden for pavillonen, der er en del af projektet: ”Friluftspavilloner – Friluftslivets bynære mødesteder for børn og unge” som Danmarks Idrætsforbund (DIF) og Friluftsrådet står bag med støtte fra Nordea-fonden.
Projektet falder godt i hak med Holbæk Kommunes nye kultur- og fritidspolitik, der netop har som ambition at styrke vores fællesskaber og det gode liv. I Holbæk Kommune har vi flere aktive foreninger langs med fjorden med gode tilbud og faciliteter til børn, unge og voksne. Friluftspavillonen skal både kunne benyttes til planlagte aktiviteter i skole- og foreningsregi, men i særdeleshed også af børn og unge, der tilfældigt kommer forbi. Med den nye kultur- og fritidspolitik ønsker Holbæk Kommune blandt andet at understøtte de selvorganiserede gruppers muligheder for at bruge kommunens faciliteter, og friluftspavillonen bliver et oplagt sted til spontane aktiviteter og nye fællesskaber.
“En friluftspavillon ved fjorden er ikke blot en bygning, men et samlingspunkt, der fremmer det spontane fællesskab. Ved at skabe rammerne for både planlagte og spontane aktiviteter, understøtter vi det gode liv ved fjorden, hvor naturen og fællesskabet går hånd i hånd”, siger Susanne Utoft, formand for Udvalget for Kultur og Fritid.