Holbæk Museum viser det klinkbyggede fartøj Gislingebåden i en ny udstilling, der åbner i begyndelsen af 2025.

Med flotte donationer på 550.000 kr. fra A/S Dampskibsselskabet Orient’s Fond og 640.000 kr. fra Aage og Johanne Louis-Hansens Fond er Museum Vestsjælland kommet flere sømil nærmere i at kunne vise det fantastiske klinkbyggede skib fra Gislinge på Holbæk Museum og samtidig kunne formidle maritim verdensarv i Holbæk.

Støtten fra Aage og Johanne Louis-Hansens Fond og A/S Dampskibsselskabet Orient’s Fond skal særligt bruges på at skabe et æstetisk gennemført udstillingsmiljø og løfte den kulturhistoriske formidling og publikumsoplevelsen.

Gislingebåden

Gislingebåden er bygget omkring år 1130, og den er verdens absolut bedst bevarede klinkbyggede fartøj fra sin tid. Båden bliver centrum i udstillingen, der fortæller om livet ved Holbæk Fjord i den periode, hvor middelalderen tog over efter vikingetiden. Gislingebåden, som aldrig tidligere har været udstillet, ejes af Nationalmuseet, der langtidslåner den til Museum Vestsjælland.

Klinkbygning som metode var udbredt i vikingetiden, og skibet fra Gislinge demonstrerer, hvordan metoden fortsætter ind i middelalderen.

Klinkbygning

Klinkbygning er en skibsbygningsmetode hvor træplankerne overlapper hinanden og samles med nagler for dermed at forme et stærkt og fleksibelt skrog. Vikingeskibene er de mest kendte eksempler på klinkbyggede både, men metoden ses i mange historiske perioder og praktiseres den dag i dag. I 2021 blev klinkbygning optaget på UNESCO’s liste over verdens umistelig kulturarv.

Fakta om Gislingebåden

Oprindelse:       År 1130 til 1180

Fundet:              1993 ved Gislinge

Brug:                  Transport og fiskeri

Længde:            7,7 m

Bredde:             1,5 m

Dybgang:           0,25 m

Lasteevne:        1 ton

 

Gislingebåden på fundstedet. Foto: Nationalmuseet