Holbæk Kommune er netop blevet offentliggjort som værter for en musikfestival i 2023. Bag festivalen står organisationen Levende Musik i Skolen, der giver koncertoplevelser til børn og unge landet over.

Næste efter år slår en musikfestival dørene op i Holbæk. Den løber af stablen 3.-5. oktober 2023 og byder på mere end 100 koncerter til glæde for kommunens børn og unge. Ambitionen er nemlig, at alle skoler oplever mindst to koncerter, og festivalen strækker sig over 3 dage på 15 forskellige spillesteder.

Holbæk by fungerer som festivalcentrum, og første dag byder på åbning og reception, mens de efterfølgende dage er musik for fulde sejl.
”Vi ser hos Levende Musik i Skolen frem til at afholde festivalen i Holbæk Kommune og være med til at styrke de lokale børn og unges møde med musik og musikalske fællesskaber. Udover et tætpakket musikalsk program byder festivalen nemlig også på konferencer, kurser og middag, hvor deltagerne kan få faglige inputs, pleje netværk og få nye kontakter”, fortæller Gitte Abildtrup, direktør i Levende Musik i Skolen.

Levende Musik i Skolen tilbyder året rundt spændende skolekoncerter, og hvert år samler organisationen kultur- og skolefagfolk, politikere, musikere og repræsentanter fra landets kommuner til en festival/showcase, hvor de kan netværke, få input til kurser, opleve nogle af de følgende skoleårs musikgrupper. I dag 29. september afholdtes dette års éndags-festival, LMS Showcase, på Amager, og dagen begyndte med offentliggørelsen af værtskabet 2023. Repræsentanter fra kommunens KulturCrew på Bjergmarkskolen og Kildebjergskolen gik på scenen og modtog stafetten.

Kultur på børne- og ungeområdet

Festivalen og værtskabet taler ind i et eksisterende arbejde med kulturudvikling på især børneområdet, og i Holbæk Kommune vækker offentliggørelsen positive reaktioner.
”Værtskabet er fantastisk, og vi vil bruge festivalen til at fortsætte vores strategiske arbejde med børnekultur og store begivenheder. Til Aprilfestival sidste år udviklede vi en stærk vision om aktiviteter før, under og efter selve festivalen. Dermed kom kunsten ud til så mange som muligt, og der blev åbnet for medskabelse samt bygget bro mellem forskellige områder i kommunen”, fortæller Ole Hansen, formand for Udvalget for Kultur og Fritid.

Adgangen til kunst, brobygning og medskabelse hos målgruppen er områder, som Levende Musik i Skolen Festival kan videreudvikle. Eksempelvis kommer de unge i KulturCrews til at have en særlig rolle, når arrangementet skal bygges op og afholdes. En af de unge deltagere ved dagens showcase er meget glad for værtskabet og fremhæver netop også muligheden for at være medskabere og forbilleder:
”Det lyder virkelig fedt, at vi skal være værter for festivalen. Jeg glæder mig til at se og høre en masse nye koncerter, også er det også bare fedt, at vi som KulturCrew kan være forbilleder for andre børn og unge”, fortæller Jasmin Jensen, KulturCrew-medlem og elev i 8. klasse på Bjergmarkskolen.

Særligt fællesskabet er også en egenskab, som bliver fremhævet i forbindelse med værtskabet.
”Det er vigtigt, at børn og unge er del af fællesskaber – også udover dem, de oplever i skolen. Det kan de blive med Levende Musik i Skolen festivalen, for det handler om at være fælles om musikken, og der sker på tværs af hele kommunen”, fortæller Jarl Falk Sabroe, formand for Udvalget for Børn og Skole.

Pressefoto