I de seneste måneder har de mange hjemmearbejdende danskere betydet omkring en halvering i anmeldelser af tyveri og indbrud hos det kundeejede selskab, GF Forsikring i Holbæk. Men i takt med at Danmark åbner mere og mere op, vil risikoen for indbrud stige, og flere vestsjællændere vil opleve at komme hjem til et hus rippet for værdi. I Holbæk Kommune blev der anmeldt 562 indbrud til Midt- og Vestsjællands Politi i 2019.
Hos GF Forsikring frygter man, at stigningen bliver stor, og at tallet kommer til at tangere sidste år, hvor Midt- og Vestsjællands Politi fik 3737 anmeldelser om indbrud, og Sydsjælland og Lolland-Falsters Politi fik 3324 anmeldelser.
– I en lang periode har indbrudstyvene haft meget dårlige arbejdsbetingelser, og det betyder desværre, at antallet af indbrud sandsynligvis kommer til at stige i den kommende periode. Vi håber selvfølgelig, at indbrudstyvene ikke forsøger at indhente alle de ”forsømte” indbrud. Men vores erfaring er, at sommerferieperioden også er sæson for indbrud, så vi frygter indbrudsboom, fortæller Per Haulund, der er skade- og policedirektør i GF Forsikring.
Nemt at forebygge indbrud
Heldigvis kan vestsjællænderne selv gøre meget for at mindske risikoen for indbrud og holde tyvene på afstand. Det vigtigste er, at tyvene ikke opdager, at man er taget væk på ferie. Samtidig er godt naboskab også vigtigt, for opmærksomme naboer er et godt våben i kampen mod indbrudstyve.
– Det handler om at bruge en masse små kneb og bruge dem samtidig. Fx er det ikke en god ide at forlade et ryddeligt hus og have. Rod gør nemlig tyven usikker på, om der nogen hjemme eller ej. Lys der tænder automatisk, er også en klassisk metode til at stresse tyven, slutter skade- og policedirektøren fra GF Forsikring.
GF Forsikring oplyser, at kommer man i den uheldige situation og bliver mødt af et gennemrodet hus, så er første skridt at anmelde indbruddet til politiet. Derefter tager man billeder af skaderne, og når politiet har sikret sig spor til efterforskning, så kan man anmelde skade til sit forsikringsselskab og gå i gang med at rydde op og lave en liste over stjålne og ødelagte ting.
Gode råd: Sådan skræmmer du tyven
• Klip hækken ned, så tyven ikke kan snige sig ubemærket ind i dit hus.
• Lås døren til dit skur eller værksted, så tyven ikke har værktøjet lige ved hånden til at begå indbruddet med.
• Lav aftale med dine naboer om, at I hilser på alle, der kommer og går på vejen/i opgangen, og at I holder øje med hinandens hjem.
• Skjul dine værdier, så de ikke kan ses fra vinduet.
• Tænd og sluk-ure der tænder lys automatisk både ude og inde.
• Rod gør tyven i tvivl, om der er nogen hjemme eller ej.
• Drop ekstranøglen under dørmåtten eller i tagrenden. En tyv med god tid kan sagtens finde den.