Selvom årets Aprilfestival er afholdt for snart længe siden, er scenetæppet bestemt ikke trukket for. Teaterfestivalen sætter sine tydelige spor ind i efteråret med forestillinger, workshops og en helt ny pulje.
Spændende teaterforestillinger, workshops og en pulje til realisering af drømme rammer lokale unge dette efterår. Aktiviteterne og indsatserne har rod i Aprilfestival, der hver år slår dørene op til en uge med teater for store og små.
I 2019 skulle Holbæk Kommune have stået for værtskabet sammen med Teatercentrum, men coronarestriktioner udskød festivalen til juni 2021. Det medførte, at programmet for unge ikke kunne gennemføres i juni.
– Vi havde flere samtaler med vores ungdomsinstitutioner i forbindelse med flytningen af festivalen. Her blev vi opmærksomme på, at juni i forvejen er en meget travl måned for de unge. Derfor besluttede vi at flytte ungeprogrammet til efteråret, og jeg er virkelig glad for, at vi nu kan gennemføre denne sidste del af Aprilfestivalen, fortæller Ole Hansen, formand for Udvalget for Kultur og Fritid.
Den sommer far blev homo
Fra uge 45 slår en række teaterforestillinger dørene op. Her sidder unge fra Stenhus Gymnasium, Slotshavens Gymnasium, EUC, UngHolbæk og 10. klassescenteret på tilskuerrækkerne til stykker som ”Den sommer far blev homo”, ”Frontløberne” og ”Tango”. Det er fortællinger om identitet, klima og familie, og forestillingerne er ikke tilfældigt udvalgt. De er nemlig udvalgt af Holbæk Kommunes helt nye unge-dramaturgiat.
Dramaturgiatet er skabt i forbindelse med værtskabet for Aprilfestival og består af medlemmer fra folkeskolernes KulturCrews og Holbæk Drama College. De unge teaterkyndige giver gode råd og er med til tage beslutninger, der handler om kommunalt indkøb af børneteater.
Under Aprilfestivalens weekendprogram havde de unge eksempelvis til opgave at se en masse forskelligt børneteater, hvilket resulterede i konkrete anbefalinger til, hvilket teater der skulle købes. Det er i dag noget, som en masse lokale børn og unge har glæde af, og det har en særlig betydning for de unge at have medbestemmelse.
– Det gør en kæmpe forskel at kunne anbefale teater og være en slags talerør for det unge teaterpublikum. Personligt ser jeg det som signal om, at unge faktisk også spiller en kæmpe rolle for kulturlivet. At der er tillid til os, og at vi har medbestemmelse. Derfor er det en fantastisk oplevelse at være en del af dramaturgiatet, og så er det et hyggeligt, unikt fællesskab. Vi mødtes første gang som fremmede i et rum, men forlod det få dage senere som venner, fortæller Oscar Tønsberg Hoffmann, medlem af KulturCrewet på Bjergmarksskolen og unge-dramaturgiatet.
På den måde taler efterårets initiativer ind i Holbæk Kommunes værtskab for Aprilfestival, hvor overskriften var mødet, gnisten og drømmen. Rampelyset er på de unge – det handler om at lave noget for og med dem.
Pulje til idéer og drømme
Der er afsat 300.000 kr. fra festivalen budget til efterårets forestillinger og 200.000 kr. til workshops og lignende arrangementer i forbindelse med forestillingerne. Derudover er der netop oprettet en helt ny, midlertidig pulje. Herfra gives der tilskud til realisering af unges egne idéer og drømme mod scenekunsten. Man kan søge puljen, hvis man mellem 15 og 25 år og har en tilknytning til Holbæk Kommune. Det kan være i form af for eksempel bopæl, arbejdsplads, forening, uddannelse eller et kulturfællesskab med lokal forankring.
Penge fra puljen går blandt andet til idéer til, hvordan man kan sparre med andre om den forunderlige teaterverden eller drømme om, hvordan man kan dygtiggøre sig på scenen. Puljen kan hjælpe med at gøre idéerne og drømmene til virkelighed. Derudover kan der også søges penge til sceneteknisk udstyr eller tilsvarende materialer, der skal bruges til at gennemføre forestillinger.
Ansøgninger og spørgsmål relateret hertil sendes til Sisse Østergaard Ravnholt, projektleder på Aprilfestival på mail: sispe@holb.dk eller telefon 72 36 33 28. Fristen er 20. november 2021, og alle midler uddeles inden nytår.