Kom og vær med: De laver rigtig æblemost på Husmandsstedet.
I efterårsferiens første weekend finder Nyvang frugtmøllen og mostpressen frem og stiller dem op på Husmandsstedet. Så er du velkommen med dine egne æbler, som de hjælper dig med presse til den fineste æblemost (husk flasker eller andre beholdere til at hælde æblemosten på). Du kan godt bruge nedfaldsfrugt, men så har mosten ikke så lang holdbarhed.
Når der er lavet æblemost, bliver der noget til rest; mask. Dyrene synes det er en fest. Køerne æder løs. Grisene må ikke få for meget, for så får de ondt i maven. Høns og gæs kigger lidt på det og er mindre interesserede.
De har frugtmølle og mostpresse klar. Æblerne vaskes og skæres evt. i mindre stykker. Frugten findeles i frugtmøllen. De findelte æbler hældes i mostpressen, hvor en saftpose af stof er anbragt indvendig. Låget skrues ned, så der skabes et kraftigt tryk. Hurtigt løber den fineste, gyldne æblemost ud i et fad, der opfanger mosten, så intet går til spilde. Det smager fantastisk. De forskellige sorter af æbler giver både forskellig smag og nuancer i farver på mosten.
Æblepresning foregår mellem kl. 10-15 på husmandsstedet.