Den danske virksomhed O2matic har sammen med Hvidovre Hospital udviklet en iltrobot, der kan forbedre tilførslen af ilt til coronasmittede. Samtidig reducerer den risikoen for, at sundhedspersonale bliver smittet. Robotten er allerede taget i brug på Hvidovre Hospital.
Mange af de patienter, der i disse dage bliver indlagt på landets hospitaler med coronavirus, lider af alvorlige infektioner i luftvejene, som kan føre til problemer med vejrtrækningen og kræve iltbehandling.
Den danske virksomhed O2matic fra Herlev har i samarbejde med Hvidovre Hospital udviklet en iltrobot, som kan sikre, at patienterne automatisk får den rette mængde ilt. Samtidig øger robotten sundhedspersonalets sikkerhed ved at begrænse den fysiske kontakt med coronapatienter.
– Coronapandemien har kastet os ud i en særlig situation, som kræver nye løsninger. Idéen med at bruge iltrobotten O2matic til coronasyge patienter er netop en sådan løsning. For mig vidner det endnu en gang om, at vores sundhedspersonale er fantastisk gode til at løse selv de sværeste situationer, når det handler om at redde liv, siger regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen.
40 robotter er bestilt
I sidste uge blev de første patienter behandlet med O2matics iltrobot, hvilket har givet gode resultater. På den baggrund har Region Hovedstaden netop bestil 40 iltrobotter til regionens hospitaler.
– Det er enormt glædeligt, at vores robot kan være med til at gøre en forskel for de patienter, der bliver hårdest ramt af coronapandemien. Vores iltrobot sørger for, at patienter får den rette mængde ilt. Dette vil lette presset på sundhedspersonalet på hospitalerne og reducerer behovet for tæt opfølgning og derved også smitterisikoen, siger Farzad Saber, der er CPO i O2matic.
Udviklingen af iltrobotten, som nu kommer coronasmittede til gavn, er blandt andet finansieret af Innovationsfonden – og for nylig vandt O2matic desuden Innovationsfondens største forskningspris Grand Solutions Prisen ved fondens årlige prisuddeling.
Den korrekte mængde ilt
Ilten til patienter er hidtil blevet doseret manuelt af sygeplejersker op mod 50 gange om dagen. Det tager meget af personalets sparsomme tid, og flere nye studier viser, at det i mere end halvdelen af tilfældene ikke lykkes at tilføre patienten den rette mængde ilt.
Helt konkret måler iltrobotten hvert sekund iltmætningen i patienternes blod og doserer således automatisk op eller ned, hvis patientens iltniveau er for lavt eller højt og dermed sikrer, at patienten får den rette mængde ilt i over 85% af tiden.
Forbereder de næste 500 iltrobotter
O2matic er allerede i gang med at forberede produktion af de næste 200 iltrobotter, som alle bliver produceret af den højteknologiske virksomhed ALPHA-elektronik A/S i Næstved.
Innovationsfonden har støttet O2matics udvikling af Iltrobotten med 7,3 mio. kroner.