Plæneklipperen har allerede været i gang i en del haver rundt om i Danmark, og i de kommende dage, weekender og ikke mindst i påsken får mange vestsjællandske haveejere ekstra tid til at få haven gjort klar til sæsonstart, fordi alt andet er aflyst. Det gælder både dem, der nyder havearbejde, og dem, der sætter knap så meget pris på havearbejde.
– Vi har haft en del kunder, der har anmeldt skader, fordi de er kommet galt afsted under havearbejdet. Og skaderne spænder bredt i både art og alvorlighed. Nogle har blot fået mindre skader på fingre eller hænder, mens andre kommer alvorligt til skade ved at falde ned fra en stige, siger Per Haulund, der er skade- og policedirektør hos det kundeejede GF Forsikring.
Midaldrende mænd topper statistikken
Ifølge nye tal fra Ulykkes Analyse Gruppen ved Odense Universitetshospital skønnes det, at 9000 danskere kom galt afsted ved havearbejde i 2019.
Skadestallene fra Ulykkes Analyse Gruppen viser samtidig, at særligt tre typer haveredskaber har en andel i mange haveulykkerne. Topscoreren er hækkeklipperen, men både plæneklipperen og stiger er også godt repræsenteret på skadelisten. Statistikken fortæller samtidig, at mange af haveulykkerne går ud over midaldrende mænd. Men alle aldersgrupper er repræsenteret.
Ulykkesforsikring kan hjælpe
GF Forsikring, der på Vestsjælland har kontor i Sorø, Slagelse og Holbæk, råder de vestsjællandske haveejere til at gå til havearbejdet med respekt ved blandt andet at bruge sikkerhedsmekanismer på haveredskaberne og iføre sig sikkerhedsudstyr og skridsikre sko. Hvis ulykken alligevel skulle være ude, skal man huske at anmelde skaden til sit forsikringsselskab. Så kan man få hjælp til fx fysioterapi eller kiropraktor, og man kan få erstatning, hvis et uheld giver varige men.
– Jeg tror, at mange af de haveulykker, der sker, kan undgås, hvis vi bliver lidt bedre til at tage en række forholdsregler og passe godt på, når vi giver os i kast med havearbejdet. Vi bør heller ikke være for stolte til at spørge naboen om hjælp til at give en hånd med, slutter skade og policedirektøren fra GF Forsikring.
Fakta om haveulykker
• I 2019 modtog OUH 448skader som følge af havearbejde. Det svarer til omtrent 9000 skader på landsplan.
• De fleste ulykker i 2019 (378 af de i alt 448) fandt sted i sommerhalvåret – dvs. april – oktober.
• Skaderne i 2019 forekom oftest på arme (49 %), ben (24 %) samt hoved og hals (11 %)
• 10 % af haveulykkerne i 2019 førte til en akut indlæggelse.
• Størstedelen af ulykkerne fandt sted i weekenden.
• 67 % af de tilskadekomne i 2019 var mænd. Det var aldersgruppen 50-64 år, der oftest blev ramt af ulykker.
• De mest almindelige haveulykker de seneste år har involveret hækkeklippere (26 %), plæneklippere (23 %), stige- og faldulykker (23 %) og motor- og kædesave (17 %)
• Størstedelen af skaderne sker ved håndtering af grene, træer og buske.
Kilde: Ulykkes Analyse Gruppen, OUH, marts 2020.