Siden sommer har Danmarks største stjernekikkert været pakket ind i stilladser og været utilgængelig for gæster.
Nu er teleskopet klar igen, og den nyrenoverede kuppel har fået navnet “Discovery Dome”. Med støtte fra Augustinus Fonden, har den fået nyt indre og ydre. Blandt andet er kuplen blevet renoveret og fundamentet sikret. Teleskopet, som er Danmarks største, har selv fået navnet “Discovery” opkaldt efter NASAs kendte rumfærge. Som en del af renoveringen er den splinternye udstilling, “Jagten på asteroider”, blevet til.
Igennem tiden har det tunge teleskop været brugt til at opdage over 100 asteroider, og derfor blev emnet for den nye udstilling de fascinerende sten fra rummet. Med tre forskellige oplevelser sætter ”Jagten på asteroider” fokus på asteroidernes magiske tiltrækningskraft, teleskopet som instrument og astronomens arbejde i observatoriet.
Observatoriets vinterferie
De mange mørke timer i vinteren, gør det lettere at give selv familiens mindste en god oplevelse. Udstillingen kan opleves i vinterferien fra lørdag den 9. februar til og med søndag den 24. (kl. 16-20). Derefter i forbindelse med weekendåbent alle lørdage og søndage kl. 13-16. Ud over guidede ture i den nye udstilling vil der være rundvisninger på hele området, børnene kan blive klogere på himlens ildkugler i værkstedet, og alle kan være med til stjernetime hver eneste aften kl. 19-20. Den 14. februar holdes det eksklusive valentinsarrangement ”Kysse under stjernerne” med gourmetmad og stjernekiggeri.
Om teleskopet
Discovery er Danmarks Største Teleskop. Det blev oprindeligt bygget på Brorfelde Observatorium til forskningsmæssig aktivitet, og det vejer totalt 8 ton og har et spejl på ca. 77 cm i diameter.
I dag er teleskopet en af opdagelsescenterets hovedattraktioner. Det blev i 2017 renoveret, og i den forbindelse fik det installeret et nyt digitalt kamera inde i teleskopet, som kan tage billeder af forskellige ting på nattehimlen i 16 megapixel opløsning – hvilket er en ret høj opløsning indenfor astronomien. Det gamle kamera havde blot en 4 megapixel sensor. Derudover er selve spejlet blevet renset og aluminiseret, hvilket betyder en langt bedre indsamling af det svage lys. Teleskopet kan endvidere styres fra nettet, hvilket blandt andet vil blive brugt i forbindelse med observatoriets formidling og skoletjeneste. Her kan det også nævnes, at Brorfelde Observatorium er indgået i et Erasmus+-samarbejde med andre nordiske observatorier om udvikling af undervisningsmateriale, som tager udgangspunkt i de forskellige observatoriers teleskoper.