Den 8. december kan du opleve det kendte makkerpar Wikke & Rasmussen på Brorfelde Observatorium. Her vil de fortælle om tilblivelsen af DR-julekalenderen “Julestjerner”, der netop har observatoriet som omdrejningspunkt. Billetten til arrangementet giver desuden adgang til dagsarrangementet samme dag: “Julestjerner på Brorfelde Observatorium – en (h)videnskabelig jul”.
En god idé i de sjællandske alper
Og det skete i de dage i år 2012, at en mand på en motorcykel kom kørende i et bakket terræn i det sjællandske. I den samme egn holdt et gammelt observatorium stjernevagt, og pludselig brød en klar idé frem: Sammen med sin makker ville manden lave en julekalender om dette sted – en stor fortælling, som skulle være for hele folket.
Manden på motorcyklen var Steen Rasmussen, den kreative makker var Michael Wikke, og resten er (jule)historie. Med Brorfelde Observatorium som baggrundskulisse gik der nemlig ikke mange minutter, før plottet til DR-julekalenderen Julestjerner var født. 110 optagedage senere, og da kalenderen viste den 1. december 2012, kunne hele Danmark følge med i juleeventyret om blandt andet den 12-årige, BMX-glade Sus fra Brøndbyøster, den 13-årige amatørastronom Bob og om grusgrevinden Vera.
Den 8. december i år vender Wikke & Rasmussen igen tilbage til Brorfelde Observatorium, hvor det hele begyndte. Denne gang for at fortælle om tilblivelsen af Julestjerner gennem anekdoter, sange og klip fra julekalenderen – og som altid vil der være rigeligt plads til spørgsmål.
En vigtig julekalender
“Vi glæder os rigtigt meget til igen at byde Wikke & Rasmussen velkommen her på Brorfelde Observatorium,” siger Julie K. L. Bouchet, leder af Brorfelde Observatorium. “Julestjerner er en fantastisk julekalender, der formår at formidle viden om universet på en spændende måde til både store og små. På samme tid var det også en julekalender, der var med til at slå fast, hvor unikt Brorfelde Observatorium og historien om det og området her er,” siger Julie K. L. Bouchet. Både i handlingen i julekalenderen og i den virkelige verden var Brorfelde Observatorium nemlig til salg i år 2012 via statens ejendomsselskab. Men allerede året efter julekalenderen blev sendt, valgte Holbæk Kommune at gøre området til folkeeje ved at købe stedet for at gøre det til et oplevelsescenter.
Den 8. december er der udover besøget fra Wikke & Rasmussen således også rig mulighed for at blive klogere på både universet, naturen og geologien gennem julearrangementet “Julestjerner på Brorfelde Observatorium – en (h)videnskabelig jul”, der blandt meget andet byder på astronomiske oplevelser og dans om juletræet.
Program
Kl. 11-18: Dagsarrangementet “Julestjerner” på Brorfelde Observatorium.
Kl. 12-14: Særarrangementet med Wikke & Rasmussen i auditoriet
Billetter
Billetterne til særarrangementet med Wikke & Rasmussen koster 150 kroner per person. Billetterne kan købes i forsalg via brorfelde.dk eller i døren, så længe lager haves. Billetten dækker både arrangementet med Wikke & Rasmussen samt indgangen til julearrangementet “Julestjerner på Brorfelde Observatorium – en (h)videnskabelig jul”.
Om Julestjerner
Handlingen i DR’s tv-julekalender Julestjerner fra 2012 har det dengang nedlagte Brorfelde Observatorium som et vigtigt omdrejningspunkt. For at sikre sig at den viden, der blev formidlet om universet, var korrekt, hjalp formanden for Brorfeldes Astronomiske Vennekreds’ Hans Jørgen Fogh Olsen med den faglige vurdering af manuskriptet og godkendte den færdige julekalender.
I julekalenderen følger man den 12-årige Sus, der sammen med sin familie må flytte fra deres lejlighed i Brøndbyøster til et gammelt (julestjerne)gartneri i Brorfelde. I byen møder hun den 13-årige Bob, der er amatørastronom og ved, hvordan man skal anvende teleskopet på observatoriet. Bobs mor forsvandt en juleaften for syv år siden, men han er ikke i tvivl om, at hun stadig er derude et sted. I julekalenderen medvirker blandt andre de kendte skuespillere Caroline Henderson, Szhirley, Rasmus Bjerg, Steen Stig Lommer, Daimi, Vigga Bro, Troels Lyby og Birthe Neumann.
Om Brorfelde Observatorium
Brorfelde observatorium blev opført i perioden 1953-1964, da Københavns Universitet flyttede sit observatorium fra Østervold i København. Fra 1953-1996 var Brorfelde Observatorium en internationalt anerkendt forskerby, hvor 35 ansatte havde deres daglige gang. I år 2010 blev Brorfelde Observatorium fredet i sin helhed – det vil sige både landskabet, bygningerne og ikke mindst nattemørket omkring observatoriet. I efteråret 2013 købte Holbæk Kommune observatoriet for at etablere et oplevelsescenter, og i dag er Brorfelde Observatorium igen et livligt område, hvor både skoler, turister, familier, foredragsgæster, forskere, foreningsmedlemmer og mange, mange flere lægger vejen forbi for at lære mere om astronomi, nattemørke, geologi og natur med udgangspunkt i stedets helt særlige historie.