Folkeoplysningsudvalget i Holbæk Kommune har bedt SDU (Syddansk Universitet) undersøge udviklingen af foreningslivet i Holbæk Kommune. En undersøgelse, som fokuserer på fem foreninger, der har succes med at tiltrække og fastholde de 13 til 18-årige.
Undersøgelsen peger på en række faktorer, som er med til at skabe idræts- og foreningsmiljøer, de unge har lyst til at deltage i. Det handler ikke kun om gode faciliteter og økonomisk støtte til foreningerne. Det handler også om foreningernes og trænernes evne til at skabe meningsfulde og autentiske fællesskaber om en idræts- og kulturaktivitet. Fælles for de foreninger, det lykkes for er også, at de:
har dedikerede og engagerede instruktører, som er gode til at undervise
giver de unge indflydelse og ansvar
understøtter skabelsen og udviklingen af meningsfulde fællesskaber.
Sammenhold og passion
Undersøgelsen slår fast, at den sociale side af de unges idræts- og foreningsdeltagelse er helt afgørende. På tværs af de meget forskellige foreninger fremhæver alle – de unge, deres trænere og foreningens ledere – at det sociale har stor betydning. Niller Westergård Nielsen, som er bestyrelsesmedlem i Ugerløse IF, siger, ”alle jo gerne vil spille kampe, men vi fokuserer på de sociale elementer i foreningsdeltagelsen, fordi det skal være sjovt og hyggeligt at komme til kamp og træning”.
Engagerede og autentiske trænere
Trænerne i de fem foreninger har en kæmpe betydning. De engagerer sig i fællesskabet og giver de unge medbestemmelse og medansvar. De udvikler de unge og hjælper dem til at blive bedre til den sport, de brænder for. Sidst men ikke mindst, bliver de opfattet som autentiske, engagerede mennesker, de unge kan se op til. En pointe, som Jimmi Bredahl, instruktør og stifter af Team Bredahl Bokseklub kan nikke genkendende til: ”Når de unge kan se, at jeg er engageret, at jeg er glad, så smitter det, selvfølgelig,” siger han.
Inspirerende at finde fællesnævnere
Undersøgelsen rummer en række anbefalinger til foreningerne og til Holbæk Kommune. For eksempel at kommunen faciliterer et tættere samarbejde mellem foreningerne, så de kan få gavn af hinandens erfaringer.
”Vi igangsatte undersøgelsen fordi vi gerne ville vide, hvordan vi som kommune bedst muligt understøtter vores foreningsliv, så de unge bliver. Det er en landsdækkende tendens, at de unge falder fra foreningslivet i 13-18-års alderen, og Holbæk Kommune er ikke anderledes. Derfor er det virkelig inspirerende at finde ud af, at der faktisk er nogle fællesnævnere for de foreninger, som har fat i de unge. Folkeoplysningsudvalget glæder sig til at udbrede den viden til de øvrige foreninger i Holbæk Kommune, så alle får glæde af undersøgelsen.”, udtaler Margrethe Bjerre, Formand i Folkeoplysningsudvalget.
I Udvalget for Kultur og Fritid har man også læst og drøftet undersøgelsen. ”Den viser jo, at foreninger faktisk godt kan tiltrække og fastholde unge, men at det kræver en kæmpe indsats. Her synes jeg, det er på sin plads at sende en kæmpe ros afsted til vores foreninger. Både til de fem, som her går foran og viser, at fremtiden for foreningsidrætten er meget lysere end vi troede – men også alle dem, som gerne vil gøre det bedre, og nu med undersøgelsen her måske kan få noget inspiration til at komme videre.”, siger Ole Hansen (A), som er formand for udvalget. Han fortæller også, at han håber, at rapportens anbefalinger kommer godt ud til de andre foreninger i kommunen.
Det kommer blandt andet til at ske via Folkeoplysningsudvalgets nyhedsbrev, ligesom man hos Kultur- og Fritidsforvaltningen lige nu ser på, hvordan de kan indarbejde undersøgelsen aktivt i den idræts- og foreningskonference, som skal finde sted til efteråret.