I uge 41 er 329 børn fra daginstitutioner i Holbæk Kommune med i bevægelsesugen “Hej, skal vi lege?”, som Børneulykkesfonden, DGI og bObles står bag. Børnene skal balancere, styrke motorikken og lege med farvestrålende tumletårne.
“Fjolletårne” og “Flyvende Frisbee” er navnene på nogle af de lege, som børn fra hele landet skal prøve kræfter med, når bevægelsesugen “Hej, skal vi lege?” skydes i gang mandag den 9. oktober 2017. Med bevægelsesugen ønsker Børneulykkesfonden, DGI og bObles at inspirere forældre og pædagoger til mere motorik, leg og bevægelse i børnehaver og institutioner.
815 institutioner landet over leger med
Der har været stor interesse for “Hej, skal vi lege?”. I år er der tilmeldt omkring 25.000 børn fra 815 institutioner. Siden 2011 har mere end 259.000 børn deltaget i “Hej, skal vi lege?”.
“Det er vigtigt at sætte fokus på motorik og bevægelsesglæde blandt børn, både når de er i institution og derhjemme. Det giver børnene gode oplevelser og kan på den lange bane være med til at give et aktivt og sundt liv. Derfor er vi også rigtig glade for den store tilslutning til “Hej, skal vi lege?”, som er den største bevægelseskampagne i Danmark for denne aldersgruppe, for det viser, at der er stor interesse for at få børn til at bevæge sig mere,” siger Søren Møller, formand for DGI.
Pædagoger ønsker mere fokus på bevægelse
61 % af pædagogerne mener, at der i meget høj eller høj grad er behov for øget fokus på bevægelse i deres institution. Det viser en undersøgelse, Børneulykkesfonden har gennemført blandt 173 pædagoger.
Formålet med “Hej, skal vi lege?” er netop, at pædagogerne får inspiration og redskaber til at inkorporere mere bevægelse i dagligdagen.
“Det kan være en udfordring for pædagogerne at komme med nye og spændende måder at integrere bevægelse på i en travl hverdag. Det er alfa og omega, at det er sjovt at røre sig, og derfor vil vi gerne give pædagogerne ny inspiration,” siger Henriette Madsen, generalsekretær i Børneulykkesfonden.
Bevægelse skal ske igennem hele dagen
Ifølge Sundhedsstyrelsen bør børn fra 1-4 år bevæge sig så meget som muligt, mens børn i 5-6 års alderen skal bevæge sig mindst 60 minutter om dagen. Ifølge Louise Hærvig, børnefysioterapeut tilknyttet bObles og udvikler af legene i bevægelsesugen, er det vigtigt, at bevægelse tænkes ind som en helhed i børnenes dag – også derhjemme.
“Vi skal se på bevægelse som en motorisk ven, der er med os hele tiden, og sammen skaber vi bevægeglæden. Det er så fint, men ikke helt nok, hvis der kun er fokus på bevægelse i institutionerne. Forældrene skal gerne føre de gode vaner videre derhjemme. Det bedste er, at vi tænker sanserne ind i alt det, vi allerede gør i hverdagen – det er bevægeglæde hele vejen rundt,” siger Louise Hærvig.