Alle kan på Verdens Diabetesdag den 14. november få testet deres risiko for at udvikle type 2-diabetes. Uden behandling er diabetes (sukkersyge) livsfarlig, og derfor opfordrer Diabetesforeningen alle til at lade sig teste.

Foto: diabetes.dk

I Holbæk Kommune går 967 personer rundt med type 2-diabetes uden at vide det, og 4837 skønnes at være på vej til at udvikle sygdommen. Type 2-diabetes udvikler sig typisk så langsomt, at mange ikke mærker det. Hvis man går rundt for længe med ubehandlet diabetes, forøges risikoen for at få alvorlige følgesygdomme som blodpropper, blindhed, nyresvigt og fodsår, som i værste tilfælde kan ende med amputation.

– Type 2-diabetes er i voldsom vækst, og om kun 13 år vil 430.000 danskere have sygdommen. Allerede nu er der 60.000 danskere, der har sygdommen uden at vide det. Det er alvorligt, for uden behandling er type 2-diabetes livsfarlig, siger Diabetesforeningens administrerende direktør Henrik Nedergaard.

På Verdens Diabetesdag sidste år fik 4 ud af 10 testede personer besked på at gå til lægen, fordi de havde høj eller meget høj risiko for at udvikle type 2-diabetes. Den høje risiko er overraskende for mange, fordi de færreste kender risikofaktorerne for eksempel, at type 2-diabetes er arvelig, og at risikoen stiger med alderen.

Tag risikotesten
Risikotesten består af 7 simple spørgsmål, som placerer folk i en risikogruppe. Testen er udviklet af forskere på Diabetes Research Centre på Leicester Universitet i England. Alle kan allerede nu tage risikotesten her. På diabetesforeningens hjemmeside kan man læse om, hvordan man forebygger, og hvordan man lever godt med sygdommen.

Rundt omkring i landet vil der være arrangementer, hvor man også kan tage risikotesten og få råd og vejledning. Se listen her, som opdateres løbende. Arrangementerne foregår i samarbejde mellem Diabetesforeningens mange lokalforeninger, apoteker, fodterapeuter og kommunale sundhedscentre.

I Holbæk Kommune få testet sin risiko og få råd og vejledning her:

4300 Holbæk. Tirsdag den 14. november kl 10-12 og 15-17
Holbæk Løve Apotek, Labæk 4-6
Arrangører: Holbæk Løve Apotek og Diabetesforeningen i Holbæk.
Tilbydes risikotest: Ja

4300 Holbæk. Tirsdag den 14. november kl 10-12
Holbæk Elefant Apotek, Ahlgade 32
Arrangører: Holbæk Elefant Apotek og Diabetesforeningen i Holbæk.
Tilbydes risikotest: Ja
Hver tredje har følgesygdomme
Antallet af danskere med type 2-diabetes er fordoblet på ti år, og tallet bliver ved med at stige. Da diabetes udvikler sig langsomt, er der mange, som har symptomer uden at handle på det. De fejltolkes ofte som alderstegn eller almindelige skavanker, men det er vigtigt at være opmærksom.

– Alt for få danskere kender symptomerne på type 2-diabetes og deres egen diabetesrisiko. Hver tredje person, der får diagnosen, har forinden udviklet en alvorlig følgesygdom, fordi de har gået alt for længe med ubehandlet type 2-diabetes. Derfor er det helt nødvendigt, at flere opdager type 2-diabetes tidligere, siger Diabetesforeningens administrerende direktør Henrik Nedergaard.

I Holbæk har 3225 allerede diagnosen type 2-diabetes.

Almindelige symptomer
– Træthed
– Øget tørst og væskeindtag
– Hyppig vandladning
– Dårlig sårheling

Se flere fakta om diabetes her.