Mandag den 24. april skydes den landsdækkende begivenhed Danmark Spiser Sammen i gang. Ambitionen er at få over 50.000 danskere til at mødes over et måltid mad – og i sidste ende komme ensomheden til livs. Organisationerne bag fællesspisningerne oplever i år en øget interesse for at mødes omkring middagsbordet.

Flere end 210.000 danskere føler sig ensomme. Det er et problem, der både rammer unge og ældre såvel som børn og midaldrende – men det er også en udfordring, som kan bekæmpes af os alle i fællesskab. Derfor gentager Folkebevægelsen mod Ensomhed sidste års succes, Danmark Spiser Sammen, og arrangerer fra og med i dag flere hundrede fællesspisninger over hele landet. Initiativet skal sætte spot på nye fællesskaber og det sociale samvær omkring et måltid.

Allerede nu er der arrangeret mere end 600 fællesspisninger – og det er muligt for alle at tilmelde sig et arrangement eller selv oprette et fællesmåltid på hjemmesiden danmarkspisersammen.dk.

Tirsdag den 25. april løber Danmark Spiser Sammens fem store flagskibsarrangementer i hhv. Aalborg, Aarhus, Esbjerg, København og Nyborg af stablen. Her deltager mellem 250 og 550 danskere i spisearrangementer, der også omfatter underholdning og andre aktiviteter.

Der afholdes tre arrangementer nær Holbæk: Onsdag d. 27. april kl. 17-21 på “Gl. Elmelunden” i Jyderup, Torsdag d. 27. april kl. 17.30 i Aktivitetscentret Stenhusbakken i Holbæk og Fredag d. 28. april kl. 17.30-22 i Aktivitetscenter Tølløse.

“Vi oplever en massiv opbakning fra såvel vores over 70 medlemsorganisationer som andre organisationer og også helt almindelige danskere, der flittigt opretter nye spisearrangementer på vores hjemmeside. På nuværende tidspunkt er der allerede planlagt lige så mange spisearrangementer, som total set blev arrangeret sidste år. Så danskerne har virkelig taget initiativet til sig,” siger Marie Asserhøj, projektleder hos Folkebevægelsen mod Ensomhed.

Folkebevægelsen mod Ensomhed har i år som mål at skabe op mod 1.000 fællesspisninger og få over 50.000 danskere til at sætte sig sammen omkring et måltid – eller bare en kop kaffe – og danne nye relationer på tværs af generationer, kulturer og samfundslag. For at realisere kampen mod ensomhed støtter Nordea-fonden gennem tre år Danmark Spiser Sammen med i alt 9,6 mio. kr.

“Vores erfaringer fra sidste år viser, at det fælles måltid bragte danskerne tættere sammen og skabte nye venskaber og fællesskaber. Det har i dag resulteret i alt fra kaffeklubber, madklubber og meningsfuldt engagement i frivilligt arbejde – så det gør en konkret forskel,” siger Henrik Lehmann Andersen, direktør i Nordea-fonden.