Barndommens Jamaica, besættelsestidens Holbæk og Bedre Byggeskik på Bakkekammen.
Det sker med Holbæk Museum i uge 8.

Barndommens Jamaica er en eksotisk og underholdende fortælling om en lille dansk families usædvanlige oplevelser på den tropiske ø Jamaica i årene 1949 – 1952.

Fortællerne er mor og datter – Kirsten Scherer og Elsebeth Sass, der sammen har skrevet erindringsromanen ”Kærlighed og Kokospalmer.” Kirstens far, Henning P. Hansen, var Danmarks første plantevirolog. Det var vanskeligt at få fast ansættelse som videnskabsmand under og efter krigen. Derfor greb familien chancen for en ny tilværelse, da Henning blev tilbudt en stilling på tropeøen Jamaica, hvor der var engelsk kolonistyre og stor forskel på rige og fattige og sorte og hvide.  

I februar 1949 sejlede familien fra et koldt, sønderbombet London med bananbåd over Atlanterhavet til et nyt liv i troperne. Kirsten var dengang kun 10 år. Hør om Kirstens usædvanlige barndomsoplevelser på Jamaica på Holbæk Museum den 21. februar kl. 19-21. Det er nødvendigt at købe billet på forhånd via vestmuseum.billetexpressen.dk

Hør om en dansk families oplevelser på Jamaica. Foto: Privat eje.

Byvandring om Besættelsestiden i Holbæk

Danmark var besat af Tyskland 1940-45. Besættelsen var en mørk periode i Danmarks historie, og i Holbæk bekæmpede mange borgere og familier hinanden og tyskerne med livet som indsats. De fleste passede dog sig selv og fik en hverdag til at gå trods besættelsen.

På byvandringen er der stop ved nogle af de steder, hvor der blev udkæmpet kampe mellem tyskere og lokale borgere. Hør om sabotagehandlinger rettet mod både de tyske besættere og de danske virksomheder, som hjalp tyskerne og hør om våbenmodtagelser, som gjorde modstanden mulig. 

Byvandringen er den 24. februar kl. 13.00-14.30, og den starter ved Holbæk Kaserne på Kasernevej 43, Holbæk. Den er ikke velegnet til gangbesværede.

Det er nødvendigt at købe billet på forhånd via vestmuseum.billetexpressen.dk

Frihedskæmpere ved Holbæk Amts Sygehus maj 1945. Foto: Museum Vestsjælland.

Bedre Byggeskik på Bakkekammen

Bakkekammen 45 er opført af Marius Pedersen i 1929. Han var en af foregangsmændene bag Bedre Byggeskik og har tegnet 10 af husene på Bakkekammen i Holbæk.

På en gåtur rundt i kvarterer hører vi om tankerne bag Bedre Byggeskik og om det, der kendetegner denne arkitektoniske retning. Vi kikker ind i haven til Bakkekammen 40, som er en af Ivar Bentsens hovedværker fra 1917 og slutter af med at besøge Marius Pedersens eget hus på Bakkekammen 45. Her boede og arbejdede han indtil sin død i 1965. Enken blev boende indtil 2007, hvorefter huset blev indrettet til Danmarks eneste interiørmuseum for Bedre Byggeskik.

Huset står urørt med originalt indbo og farvevalg på vægge og døre, inkl. spisestuens tapet tegnet af enken til huset.

På grunden lå tidligere en frugtplantage, og en del af de gamle frugttræer står stadig i den overdådige have bag huset. Forhaven blev i 2022 ført tilbage til sit oprindelige udtryk.

Rundvisningen er den 25. februar kl. 10.00-11.30. Mødested: foran Bakkekammen 40.

Der er kun adgang til Bakkekammen via rundvisninger. Det er nødvendigt at købe billet på forhånd via vestmuseum.billetexpressen.dk. Billetten dækker også entre til Holbæk Museum samme dag.

Bakkekammen set fra havesiden. Foto: Museum Vestsjælland