Med den største enkeltdonation nogensinde fra Fonden til Fordel for Holbæk Museum tager Museum Vestsjælland det første skridt mod at bringe vikingetidens sidste skib hjem til Holbæk.

Med helt præcist 513.000 kr. støtter fonden, at vikingeskibet, som går under navnet Gislingebåden, bliver vist og frem og formidlet i en helt ny udstilling på Holbæk Museum i 2024.

Det bliver et særsyn, der møder gæsterne når udstillingen åbner. For selvom skibet har været begravet i sand og silt i næsten tusind år, er det utrolig velbevaret og nærmest intakt den dag i dag. Gæsterne kan derfor komme helt tæt på skibet og se dets flotte detaljer på nært hold. Udstillingen af skibet skal samtidigt give et stemningsfuldt indblik i det barske liv på fjordene i vikingetiden.

Forperson Lene Floris fra Fonden til Fordel for Holbæk Museum udtaler:

– Det er en fornøjelse at Fonden kan være fødselshjælper og bidrage med den hidtil største donation til dette interessante projekt, der har forbindelser som omdrejningspunkt. Skibet kan fortælle om forbindelsen fra vikingetid til tidlig middelalder, om forbindelser i datidens Isefjord, og i nutiden kan den skabe forbindelse mellem de mange maritime aktiviteter i Holbæk Havn og det fine gamle museum i bymidten. Vi er også glade for med denne donation at kunne varme op til fondens 15-års jubilæum til næste år.

Direktør ved Museum Vestsjælland, Eskil Vang Olsen, udtaler:

– Vi er meget taknemmelige for fondens støtte, som skal gøre det muligt for os at udstille dette helt særlige skib og dermed sætte fokus på den maritime kulturarv og vikingetiden omkring Holbæk.

Gislingebåden er nemlig helt unik og så velbevaret, at man tydeligt kan se hvordan den er bygget efter den traditionelle nordiske klinkbygningsteknik. En håndværksmetode der stadig praktiseres i dag og som er på UNESCO’s liste over verdens umistelige kulturarv.

Efter planen åbner udstillingen om Gislingebåden på Holbæk Museum i løbet af 2024.

Udgravningen af Gislingebåden ved Gislinge vest for Holbæk i 1993. Fotografi: Nationalmuseet