Som en udløber af TV2’s dokumentar ‘Den Sorte Svane’, vil der fra den 2. september og frem blive gravet og taget prøver på grunden Hovedgaden 37a i Undløse.

I forlængelse af TV2 Dokumentaren Den Sorte Svane besluttede Holbæk Kommune at undersøge de grunde, som kommer frem dokumentaren. Undersøgelserne af nedrivningsgrunden på Lundemarksvej og afledt heraf det nærliggende børnehus Villa Kulla er afsluttet. 

Nu er kommunen så klar til at undersøge Hovedgaden 37A i Undløse. Fra den 2. september og frem vil der derfor blive gravet og taget en række prøver på grunden. Der er tale om en tidligere industrigrund med en mose, der i dag blandt andet bruges rekreativt af beboere i området. TV2’s dokumentar peger på, at der i 2021 er kørt forurenet jord på fra et større byggeprojekt i Vallensbæk.

”Vi sagde kort efter dokumentaren udkom, at vi ville undersøge grundene til bunds. Det gælder også grunden i Undløse. Vi har som kommune ikke kunnet verificere, at der er kørt forurenet jord på grunden i Undløse. I forbindelse med et salg af grunden efter jordpåkørslen, betingede vi os, at den ny ejer skulle tage nye prøver og rense op i mosen. Prøverne viste ren jord og mosen er renset op. Men nu undersøger vi altså sagen til bunds. Det er vigtigt – ikke mindst for borgerne i området”, siger Erik Kjærgaard Andersen, der er direktør i Holbæk Kommune.

Det har taget længere tid at blive klar til at undersøge Hovedgaden 37A i Undløse end Lundemarksvej og den nærliggende børnehave Villa Kulla. Arbejdet gik i gang samtidig, men det har været en mere kompleks opgave at lave strategien for prøvetagningen, fordi der er kørt meget jord på området, og det er blevet flyttet rundt. Det har betydet, at jordmængderne på forskellige steder på grunden har skullet kortlægges. Samtidig skulle det vurderes, hvor der skulle graves, hvilke prøver, der skulle tages og i hvilke niveauer, så undersøgelsen bliver så grundig som muligt.

Det er Dansk Miljørådgivning, der på vegne af Holbæk Kommune står for arbejdet på grunden i Undløse. Forventningen er, at der vil gå omkring en måned, før resultaterne fra undersøgelserne er klar.

Kilde

Foto: ABW