Spirefestival udmærker sig ved at have fast grund under fødderne på Hvidegaard, hvor der året rundt bliver arbejdet på festivalen. Den faste bopæl får nu arrangørerne til at styrke en række sociale og fællesskabende aktiviteter gennem hele året.

3.-6. august fylder arrangørerne bag Spirefestival igen det naturrige Tuse Næs med 50 kunstnere, der giver publikum alt fra vilde rockkoncerter over kunstvandringer og litteraturoplæsninger til syrede performances og events. Spirefestival har siden 2010 stået for en nytænkende, nærværende og bæredygtig oplevelse, men det er ikke kun i sommerens sidste måned, at festivalen er i live.

”Spirefestival er et socialt fællesskab, der er åbent for alle året rundt. Mens vi de sidste år har fokuseret på at forbedre festivalens fysiske rammer, har vi i år arbejdet ekstra på at styrke de aktiviteter, der samler os uden om selve festivalen. Det gælder særligt vores aktiviteter Hak & Hyg og Byg & Hyg, hvor vi engagerer lokale og inviterer folk til at tage del i festivalens forberedelser,” fortæller Kent Tonsgaard, medarrangør på Spirefestival.

Modsat stort set alle andre festivaler, udmærker Spirefestival sig ved at være i gang hele året, da ejer af Hvidegaard, Kaj Olsen, selv er hovedarrangør på festivalen og støtter op om de aktiviteter, der gennem kalenderåret samler folk på Hvidegaard. Arbejdet med at styrke fællesskabet er altid i fokus, og derfor er det centralt, at man kan engagere sig i festivalen i det omfang, man har mulighed for. Man kan blive en del af det frivillige korps, der under festivalen langer drikkevarer over disken i baren og kokkererer i køkkenet. Men man kan også hjælpe til et par gang hen over foråret og forsommeren, hvor festivalen former den køkkenhave, der forsyner festivalen med grøntsager og krydderurter.

Vær med til at hakke og hygge

Sidste år prøvede arrangørerne to nye koncepter af. De hed ”Hak & Hyg” og ”Byg & Hyg”. Til førstnævnte aktivitet var køkkenhaven omdrejningspunktet, hvor arrangører, frivillige og andre interesserede med hakkejern, handsker og små frø fik haven til at shine på ny.

Anden aktivitet gik ud på at bygge blandt andet bygge scener og bar og hjælpe årets billedkunstnere med at gøre klar til særlige udendørsværker. Fælles for koncepterne var hyggen – der var plads til at snakke, spise og grine sammen, til at lære nye mennesker at kende, lave bål og spise snobrød og hjemmebagt kage.  Det var en succes, og derfor gentages i første omgang ”Hak & Hyg” 16. april og 6. maj med flere datoer på vej.

Der er også løbende møder for dem, der måske har interesse i at være med ombord som frivillig. Allerede 12. april afholdes næste møde i København, og senere kommer også et møde på Tuse Næs. Her kan man høre om, hvad det vil sige at være frivillig, stille spørgsmål og dykke ned i, hvordan arrangørerne i fremtiden ønsker at skabe et stærkere fællesskab året rundt. Arrangementer fremgår af spirefestival.com, og i den nye facebookgruppe ”Spirefestivals Frivilliggruppe” er det også muligt at følge med i fællesskabets aktiviteter.

Til dem, der venter på årets festivalprogram, oplyser arrangørerne, at alle kunstnere er fundet. De sidste detaljer er ved at komme på plads, og til maj offentliggøres et brag af et program.

Pressefoto