Der er store kommunale forskelle på antallet af private solcelleanlæg. Holbæk Kommune er nr. 34 på listen med 363.8 privatanlæg pr. 10.000 indbyggere, viser nyeste 2025-tal fra Energistyrelsen.

Hvor mange husstande har egentlig aktive solceller? Det har cleantech-startuppen 1KOMMA5° dykket ned i ved at søge aktindsigt hos Energistyrelsen.
Dataen viser, at der er 147.076 aktive privatanlæg i dagens Danmark. Kigger man på tværs af landets kommuner, er der store forskelle i antallet pr. 10.000 indbyggere. Rebild Kommune har den grønne førertrøje på, mens Frederiksberg Kommune indtager en markant sidsteplads. Se resten af kommunerne på kortet nedenunder.

De store kommunale forskelle skal blandt andet ses i lyset af, at regler for dokumentation og byggetilladelser er forskellig fra kommune til kommune, siger David Sätterman, administrerende direktør i 1KOMMA5° Danmark.

“Det er voldsomme forskelle, vi ser på kommunalt plan i Danmark, men det er egentlig ikke så overraskende, da lovgivningen i de specifikke kommuner er vidt forskellig og har stor indflydelse på, hvor nemt det er at få solceller. For eksempel Frederiksberg Kommune, som ligger i bunden af listen, hvor der kræves enorme mængder dokumentation for at få en byggetilladelse til solceller,” siger David Sätterman.

Opgørelsen viser, at det særligt er kommunerne vest for Storebælt, der tager „den grønne førertrøje på‟. Og langt hen ad vejen er det æstetiske årsager i lokalplanerne, som sætter en stopper i den individuelle kommune.

“Hvad end det drejer sig om maksimal glans på panelerne, begrænsninger om tagarealets dækning, eller byggetilladelser – så findes der en jungle af regler, der kan være med til at besværliggøre opsætning af solceller. Et opsigtsvækkende eksempel er i Randers Kommune, hvor lokalplanen tilsiger, at solcellemoduler skal have en mat, ikke-reflekterende overflade, der passer til tagets farve”, forklarer David Sätterman og tilføjer:

“Generelt gælder, at bykommuner med ældre bebyggelse – fx Frederiksberg Kommune eller Københavns Kommune – har strengere krav, mens land- og provinskommuner typisk har lempeligere krav. Det er også den generelle tendens, vi kan se i opgørelsen”.

Netop derfor er det heller ikke overraskende, at top 10-listen over kommuner med flest privatanlæg pr. 10.000 indbyggere primært består af jyske kommuner. 

 
Der er store kommunale forskelle i antallet af private solcelleanlæg. Pressefoto