Overordnet set blæser der positive vinde i ældreplejen i Holbæk Kommune. Sygefraværet er faldende, der er forholdsvis sikker hånd om økonomien, og brugen af eksterne vikarer er nærmest ikke eksisterende.
”Der skal lyde en stor ros til alle medarbejdere på området, for der er gang i rigtig mange gode ting på ældreområdet, som vi lykkes med. Samtidig er vi godt på vej i forhold til de indsatser, som italesættes via ældreloven og den politiske aftale, det er en løbende proces. Derudover ser vores fokus på at nedbringe sygefraværet ud til at bære frugt, da det har været faldende siden årsskiftet. Foreløbigt bevæger vi os inden for budgetrammen, hvor vi blandt andet har fået nedbragt vores udgifter til eksterne vikarer mærkbart,” fortæller John Harpøth.
Den nye reform på ældreområdet kommer til at sætte fokus på helhedspleje, hvor borgerne bliver tilbudt et sammenhængende pleje- og omsorgsforløb. Det skal gøre det muligt at tilpasse hjælpen løbende ud fra borgernes aktuelle fysiske, psykiske og sociale behov. Tilrettelæggelsen skal ske i tæt samspil med borgerne selv, deres pårørende og medarbejderne. Den tilgang er med til at understrege, at der bliver udvist mere tillid til medarbejdere og ledelse. Medarbejdere vil i fremtiden få flere muligheder, mere ansvar og medbestemmelse. Muligheder, som både skal være med til at skabe god kvalitet og gøre det mere attraktivt at være ansat i ældreplejen.
Faste selvstyrende teams i fuld gang
Faste selvstyrende teams handler blandt andet om øget selvstyring i mindre teams blandt medarbejderne i ældreplejen, hvilket giver en ældrepleje, der i langt højere grad skal tage afsæt i de ældres ønsker og behov, og hvor de ældre ser de samme kendte ansigt i langt højere grad end tidligere. Det kommer derfor til at spille godt ind i den nye reform på ældreområdet.
”Faste selvstyrende teams, som vi i Holbæk Kommune allerede har arbejdet med det seneste halvandet år, har givet gode erfaringer, og vi har fundet ud af, hvilke rammer de bedst fungerer inden for. Vi har fået de fleste af børnesygdommene og opstartsvanskeligheder minimeret og er nu i gang med at implementere faste selvstyrende teams i hele hjemmeplejen efter at have kørt pilotprojekter i Mårsø og Regstrup. Det er et skridt i den helt rigtige retning, fordi vi kan se, at der, hvor faste teams er implementeret, er der en anderledes glæde for vores ældre borgere, når der ikke kommer alt for mange ansigter i deres hjem. Oplevelsen er, at borgerne er glade for det, og at vores medarbejdere trives,” fortæller John Harpøth, der dog samtidig også nævner, at der kan og vil ske fejl.
”Vi arbejder hele tiden på at udvikle og levere den bedste hjemmepleje i Holbæk Kommune. Men vi er ikke fejlfri, så der vil også blive begået fejl. Det er naturligvis fejl, som vi skal lære af, og bær derfor over med os, hvis de forekommer. Men får vi brugt læringen aktivt i vores udvikling, så ser vi en spændende fremtid i møde med en ældrereform, der vil sætte en ny ramme for udviklingen af vores hjemmepleje de kommende år,” slutter John Harpøth.