Kommunalbestyrelsen godkender hensigtserklæring om samarbejde, der kan bane vejen for udnyttelse af overskudsvarme fra Kalundborg til Holbæk og hovedstadsområdet.
Overskudsvarme fra Kalundborgs store industri vil kunne opvarme over 50.000 danske husstande, men i dag forsvinder overskudsvarmen dog ud i den blå luft.
Partnerskabet, som Holbæk Kommune er en del af, skal derfor undersøge muligheden nærmere for at transportere overskudsvarmen fra Kalundborg til Roskilde med potentiel tilkobling til det kommende fjernvarmenet i Holbæk. Sammen med blandt andre Novo Nordisk, Ørsted og VEKS er målet at finde løsninger, der kan forsyne tusindvis af husstande med den klimavenlige varme.
Holbæk er Danmarks største naturgasby, og udsigten til at modtage overskudsvarme fra nabokommunen glæder Christina Krzyrosiak Hansen, borgmester i Holbæk Kommune.
”Når der kommer en mulighed som denne lige forbi din hoveddør, så vil det være oplagt at invitere indenfor. For idéen om at udnytte overskudsvarme fra Kalundborg er fantastisk. Vi har 17.500 husstande i Holbæk Kommune, der opvarmes med naturgas. Så det vil være en gevinst for klimaet, hvis vi kan få en klimavenlig varmeløsning til Holbæk Kommune, og en gevinst for de af vores borgere, der på sigt kan skifte deres naturgas- og oliefyr ud med fjernvarme,” fortæller Christina Krzyrosiak Hansen.
Der er tidligere taget tilløb til at kigge nærmere på udnyttelse af overskudsvarmen fra Kalundborg til fjernvarme, men arbejdet blev lagt i bero. Formålet med at genoptage arbejdet og lave en ny detailanalyse har været at etablere sikker grund under projektet, før den videre projektudvikling bliver sat i gang. Analysen er baseret på et mere detaljeret grundlag end tidligere undersøgelser og viser større potentialer end oprindeligt forventet.
Arbejdet med fjernvarme i Holbæk Kommune fortsætter uanset udfald
Borgmesteren understreger, at det videre arbejde med udrulning af fjernvarme i Holbæk by, Svinninge og Tølløse vil fortsætte uanset, om det viser sig muligt at modtage overskudsvarme fra Kalundborg:
”Det er vigtigt for mig at understrege, at vi ikke lader arbejdet med den igangværende fjernvarmeudrulning ligge. Fra Christiansborg er der en politisk ambition om, at vi skal have udfaset brugen af naturgas som opvarmningsform senest i 2035. Det er derfor afgørende, at vi får etableret et fjernvarmenet, og at så mange af vores borgere som muligt får tilmeldt sig fjernvarme. Hensigtserklæringen åbner døren til en ny mulighed, men der ligger stadig meget arbejde foran os, før der kan træffes endelige beslutninger,” fortæller Christina Krzyrosiak Hansen.
Fakta om partnerskab og hensigtserklæring
Partnerskabet omfatter Novo Nordisk, Kalundborg Kommune, Kalundborg Forsyning, VEKS og Ørsted. Projektet sigter mod at etablere en stor transmissionsledning med overskudsvarme, som potentielt kan opvarme omkring 50.000 husstande. Overskudsvarmen vil kunne tilkobles fjernvarmesystemet i hovedstadsområdet og Holbæk Kommune.
Holbæk Kommune stiller faglig viden og data til rådighed og deltager aktivt i den fælles projektorganisation.
Holbæk Kommunes deltagelse sker ved en godkendt hensigtserklæring, der ikke er juridisk bindende, men udtrykker kommunens vilje til at støtte op om projektet.
Link til hensigtserklæring: https://holbaek.dk/Media/638786556020932553/Hensigtserkl%C3%A6ring%20Overskudsvarme.pdf
Citat fra Michael Hallgren, formand for Kalundborg symbiose og produktionsdirektør, Novo Nordisk Kalundborg:
”Partnerne i Kalundborg Symbiose screener løbende for nye muligheder for at genindvinde uudnyttede reststrømme fra symbiose-virksomhedernes produktion. Nogle muligheder ender med at blive realiseret, og andre må opgives. Overskudsvarme fra industrien i Kalundborg er en af disse muligheder. Kalundborg Symbiose har tidligere undersøgt muligheden for at udnytte overskudsvarmen fra industrien. Den store forskel er, at Novo Nordisk netop nu investerer 65 mia. kroner og opfører mange nye fabrikker i Kalundborg. Det skaber et væsentligt større overskud af varme, og mængderne er nu så store, at vi mener, at projektet kan hænge sammen. I stedet for at varmen går til spilde, vil det være positivt at bruge den til at varme tusinder af private hjem op og dermed bidrage til en grøn, sikker og konkurrencedygtig omstilling af varmeforsyningen.
Novo Nordisk har i forbindelse med udvidelserne i Kalundborg stået i spidsen for at udarbejde en analyse, som skal afdække potentialet for spildvarme. Vi har i den forbindelse samlet en række samarbejdspartnere, herunder Holbæk Kommune, der har interesse i enten at afgive eller aftage spildvarmen. Projektet er fortsat under udvikling, og der er ikke truffet beslutning om at gennemføre projektet. Det er heller ikke muligt at sige noget om, hvornår en eventuel beslutning vil blive taget.‟
