Museum Vestsjælland og museets Skoletjeneste er indstillet til at modtage den internationale pris The Children in Museums Award – 2023. Prisen er blevet omtalt som en af Europas fineste museumspriser af NEMO – The Network of European Museums Organisations.
Prisen har til formål at anerkende kreative og innovative udstillinger og formidlingsprogrammer for børn op til 14 år. Dommerne er særligt på udkig efter museer, der prioriterer børn som målgruppe, understøtter deres nysgerrighed og stimulerer deres forestillingsevne. De leder efter museer, der arbejder kreativt og innovativt med børn, og tilbyder dem læringsforløb af høj kvalitet.
Museumsdirektør Eskil Vagn Olsen fra Museum Vestsjælland om finalepladsen:
”Museum Vestsjælland har i mange år arbejdet med at udvikle formidlingstilbud målrettet børn. Det er dejligt at vores indsats nu også bemærkes og påskønnes uden for landets grænser. Vi er stolte over at være en del af et internationalt felt med 12 museer, der foruden Museum Vestsjælland blandt andet tæller museer i Australien, Japan, USA og Storbritannien.”
De internationale dommere besøger finalisterne i juli, og vinderen vil blive bekendtgjort i efteråret ved Europas største konference om science undervisning og børn på museer som dette år afholdes i Schweiz.
Skoletjenesten på Museum Vestsjælland
Museum Vestsjællands Skoletjeneste arbejder for at fremme børn og unges kulturelle medborgerskab igennem dialog og oplevelser. Eleverne møder deres lokalhistorie og kunsten igennem kroppen og fællesskaber.
Museerne er til for nutidens og fremtidens generationer. Derfor er børnenes stemmer også vigtige for Museum Vestsjælland, når der skal udvikles indhold til dem. Igennem udstillings- og formidlingsprojekter som ”Lille Valdemar” og ”Mig & Min by” har museet inddraget børn i udviklingsarbejdet. Det har været deres tilgang til historien, der har defineret opbygning og format, og de har været medkuratorer af genstandene i udstillingerne.
Undervisnings- og udviklingsansvarlig Marlene Kramm fra Skoletjenesten, Museum Vestsjælland om finalepladsen:
”Vi er enormt stolte af, at vi fra vores sted i verden kan bidrage til et internationalt fællesskab, der handler om at understøtte børn ikke bare som kulturbrugere, men som kultur-skabere.”
Sammen er vi stærkere
Museum Vestsjælland, som i år fejrer 10-års fødselsdag, har siden grundlæggelsen haft et stærkt fokus på samarbejde for at løfte og styrke indsatsen omkring børn og unge i læringsforløb. Det har været igennem partnerskaber med skoler, daginstitutioner, pædagoguddannelsen på Professionshøjskolen Absalon samt andre museer. Et partnerskab med Skoletjenesten – Videnscenter for eksterne læringsmiljøer har desuden givet museet mulighed for at indgå i et nationalt kollegialt fællesskab, der både har skabt værdi for børn på Vestsjælland og i resten af Danmark. Det seneste større udstillingsprojekt målrettet børn – Mig og min by er udviklet i samarbejde med Vardemuseerne med Museum Vestsjælland som projektleder. Udstillingen er i øjeblikket på vandring til andre danske museer og ”vender hjem” til Midt- og Vestsjælland i 2024, hvor den skal vises på Slagelse Museum.
For at sikre at Vestsjællands rige kultur og historie er tilgængelig for så mange som muligt, har Museum Vestsjælland igennem de seneste 8 år også været projektleder af Kulturbussen, som gør det muligt for skoler at besøge museer og andre eksterne læringsmiljøer i regionen.
Om Museum Vestsjælland
Museum Vestsjælland består af 11 besøgssteder fordelt over seks kommuner i Vestsjælland, herunder Holbæk Kommune. Museet omfatter lokalhistoriske og kulturhistoriske museer, kulturhistoriske miljøer og et kunstmuseum. Museet er til for de omkring 301.000 borgere i Vestsjælland. I 2022 besøgte 82.802 et af museets besøgssteder mens yderligere 21.189 deltog i et af museets arrangementer udenfor husene. I 2022 gennemførte Skoletjenesten på Museum Vestsjælland læringsforløb for 6.281 børn, unge og voksne.