Den nedlagte landsby fra middelalderen ved Eriksholm
Det har heldigvis igen i år været muligt at undersøge en tomt i den nedlagte landsby ved Eriksholm Gods takket være en bevilling fra Slots- og Kulturstyrelsen og velvillighed fra lodsejer Christian Ahlefeldt-Laurvig. Det oplyser Museum Vestsjælland i en pressemeddelelse.
Det er således andet år i træk at arkæologer fra Museum Vestsjælland, i samarbejde med de øvrige kulturhistoriske museer på Sjælland og Lolland-Falster, graver i den nedlagt landsby på marken nord for avlsgården.
Pga. mange exceptionelle detektorfund gjort af dygtige detektorfolk i årenes løb, har museet fattet interesse for stedet og arkæologiske undersøgelser har afsløret utroligt velbevarede lag.
Der er tale om en bygning i mange faser over en lang periode fra 1200 til slutningen af 1300-tallet. I den centrale del af hustomten findes der ildsteder og ovne, der vidner om reparationer, udvidelser og omformning. Gulvlag afslører ligeledes reparationer og et smudslag med stort indhold af dagligdags ting, der er tabt på gulvet. Engagerede folk fra museumsforeninger tilknyttet museet yder en fantastisk indsats ved soldene og vasker de interessant ting frem af jorden – en stylos eller passerben, en kniv, en tenvægt, perler, fragmenter af kander og kar samt knogler af de dyr og fisk de spiste. Især fiskeben fremkommer i en sådan mængde, at der muligvis er tale om forarbejdning og handel med fisk.