Hvad er stjerneskud? Har du nogensinde set et? Kig op og hav ønskerne klar, når meteorsværmen Perseiderne gæster sommerhimlen. Kom ud på Observatoriet d. 9. og 10. august kl. 21-24.

Kryds fingre for stjerneklart vejr og nyd synet fra en hængekøje!

EN POPULÆR METEORSVÆRM

Meteorsværmen Perseiderne er kendt som en af årets mest populære, fordi den rammer os midt i lune august, og fordi mange har held med at spotte de smukke stjerneskud.

Perseiderne har været aktiv siden midten af juli og topper natten til d. 13. august. Meteorsværmen vil være kraftig i dagene op til, så med en god portion tålmodighed og blikket rettet mod himlen, kan man være heldig at se stjerneskud.

Hvis skyerne holder sig væk, vil der være god grund til at kigge op og have ønskerne klar. Månens lys generer heller ikke voldsomt i år, så forholdene er gode.

STJERNESKUD OG METEORITTER PÅ OBSERVATORIET

Observatoriet holder to stjerneskudsaftener, d. 9. og 10. august kl. 21-24, hvor de begge aftener får besøg af geolog og meteorit-ekspert Henning Haack. Han vil sammen med stedets formidlere gøre gæsterne klogere på stjerneskud og meteoritter.

Mød også de to astronomiske foreninger, Brorfelde Astronomiske Vennekreds og Københavns Astronomiske Forening, som – ved stjerneklart vejr – står klar med observationsudstyr og en masse viden.

Hvis vejret er til det, kan man blandt andet spotte Saturn og få gode fif til at finde vej på stjernehimlen.

Observatoriet anbefaler at kigge op, uanset om man sender ønsker afsted fra bakkerne hos dem eller hjemme fra egen baghave.

STØVPARTIKLER FRA EN STOR KANON

Hvert år rammer Jorden nogle af resterne fra Solsystemets kometer, når den suser rundt i sin bane om Solen. Når resterne rammer vores atmosfære, vil de brænde og skabe det lys, som vi på Jorden kan se som smukke stjerneskud.

Perseiderne er støvpartikler, som stammer fra kometen Swift-Tuttle. Den er opdaget af to amerikanere i 1862 (Lewis A. Swift og Horace P. Tuttle), og så er den lidt af en stor kanon. Kometens kerne måler hele 26 km i diameter og er dobbelt så stor, som det objekt, man mener, har udslettet dinosaurerne.

Der er dog ingen grund til at være nervøs, for kometen kommer kun forbi hvert 133. år. Næste gang er i år 2126, hvor den heller ikke her forventes at komme tæt på Jorden.

Perseiderne er opkaldt efter stjernebilledet Perseus, da stjerneskuddene ser ud til at udspringe herfra, men vil kunne ses på hele himlen.

PROGRAM

Kl. 20.30: Dørene åbner

Kl. 21.30: Fortællinger om meteoritter og meteoritfund ved Henning Haack

Hele aftenen kan du:

Møde vores begejstrede formidlere, som fortæller om stjerneskud

Komme tæt på teleskoper og udstyr

Få fortællinger om og – hvis muligt – observere med Danmarks største teleskop

Gå på opdagelse i alle vores udstillinger og aktiviteter, som er åbne hele aftenen

Ved godt vejr kan du møde de astronomiske foreninger BAV og KAF

Kl. 24.00: Tak for i aften

BILLETTER

Observatoriet inviterer til stjerneskudsaftener d. 9. og 10. august kl. 21-24.

Billetpriser: Voksne (+18 år): 145 kr. Børn & unge (4-17 år): 125 kr.

Billetter kan købes online på Observatoriets hjemmeside, www.observatoriet.dk

Foto: ABW